Disneyho kreslená verze Popelky z roku 1950 není jediným snímkem, na který má hrdinka filmů Piráti z Karibiku nebo Láska nebeská spadeno. Milosti se u ní nedočkala ani Malá mořská víla z roku 1989. Ta se totiž vzdá svého hlasu, aby se mohla přiblížit vysněnému princi. "Písničky v téhle pohádce jsou podle mě skvělé, ale nenechte místo sebe mluvit muže. Ahoj," vzkázala všem dívkám Keira Knightleyová v televizním rozhovoru.

Dodala, že zakázat dceři Edie tenhle film ji docela mrzelo, protože jí samotné se opravdu líbil. "Miluju Malou mořskou vílu. Je to všechno trochu složité - ale trvám na svém."

Trochu paradoxní je, že samotnou Knightleyovou proslavily nejvíc rovněž filmy od Disneyho, protože celá série Pirátů z Karibiku vznikla v produkci této společnosti. Role odvážné Elizabeth Swannové nastartovala anglické herečce kariéru, v níž následně ztvárnila hlavní ženské role ve snímcích jako Král Artuš, Pýcha a předsudek, Anna Karenina a další.

Odvážné a samostatné mají zelenou

Herečka v rozhovoru s americkou komičkou a moderátorkou Ellen DeGeneresovou připustila, že ne všechny Disneyho pohádky mají u ní doma zákaz. Když DeGeneresová zmínila například animovaný snímek Hledá se Dory, který vznikl ve studiích Disney a Pixar předloni, Knightleyová kývla, že ten u ní patří mezi velké favority. "Ohromné je i Ledové království, Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa je také zcela v pořádku," vyjmenovala některé oblíbené Disneyho snímky anglická hvězda.

Tyto pohádky, které vznikly v posledních letech (Ledové království pochází z roku 2013, Odvážná Vaiana z roku 2016), výrazně upozadily mužské postavy a do centra příběhu postavily kurážné a zcela samostatné dívky: v Ledovém království se nebojácná a věčně optimistická Anna vydává na výpravu za svou sestrou Elsou, jejíž kouzla uvěznila království do věčné zimy, v Odvážné Vaianě se jiná statečná dospívající dívka vydává na další nebezpečnou cestu, aby pro změnu zachránila svůj lid.

Sama Knightleyová v současnosti propaguje jiný film od Disneyho, v němž sama hraje, a sice pohádku Louskáček a čtyři říše. I tady se navzdory názvu objevuje v hlavní roli dívka: dospívající Klára, jež se touží dostat ke klíči, otevírajícímu skříňku, v níž se skrývá dar od její zesnulé matky. Knightleyová ve filmu ztvárnila cukrovou vílu.

Vadí i Sněhurka: neschválené líbání

Do debaty o Disneyho pohádkách a feminismu zabrousila i herečka, která propůjčila svůj hlas už zmíněné odvážné Anně v Ledovém království, americká hvězdička Kristen Bellová. V rozhovoru s rodinným časopisem Parenting Magazine si postěžovala na klasickou pohádku o Sněhurce a prohlásila, že dává dětem špatný příklad.

V rozhovoru, v němž mluvila o svých dvou dcerách, pětileté Lincoln a tříleté Deltě, mimo jiné uvedla: "Pokaždé, když dovyprávíme pohádku o Sněhurce, se na své holky podívám a ptám se: Nemyslíte, že je divné, že princ políbí Sněhurku, aniž by se jí předem zeptal? Nemůžeme přece jen tak líbat někoho, když spí!"

Není první, kdo si právě na tuto skutečnost stěžoval. Už loni v listopadu požádala jedna britská matka šestiletého syna, Sarah Hallová z města Tyneside, aby byla ze školních osnov vyřazena pohádka o Šípkové Růžence, a to z téhož důvodu: že princ v ní líbá spící princeznu bez jejího souhlasu a že to může dávat dětem návod k nevhodnému sexuálnímu chování. V rozhovoru s listem Newcastle Chronicle Hallová uvedla: "Myslím, že sexuální chování a souhlas představuje v příběhu o Šípkové Růžence specifickou otázku: Je to případné, je to vhodné? Ne, v dnešní společnosti to není vhodné. Mému synovi je jen šest, vstřebává všechno, co vidí."

Tažení proti "nepovolenému líbání" v pohádkách vedlo i k protiakci internetových vtipálků, kteří vytvořili série kreslených vtipů, podle nichž by měly pohádky vypadat následovně: princ se po překonání mnoha protivenství konečně dostane k zakleté princezně, už už ji chce vzbudit polibkem, načež si uvědomí, že by šlo o "nekonsenzuální" chování, a opět se vzdálí, takže zakletá princezna pokojně umře a promění se v kostru.

Disneyho studia nicméně berou podobnou kritiku vážně, takže v jejich produkci dětských snímků se statečnými a samostatnými hrdinkami přibývá. Reflektuje to i jeden z trailerů druhého pokračování pohádky Raubíř Ralf a internet, které by mělo zamířit do kin v listopadu (u nás se objeví v příštím roce). Jeho hrdinka, malá "problémistka" Vanellope von Schweetzová, která "je tou jedinou, kdo může Ralpha naučit, co to znamená být Good Guy", se v něm mimo jiné setká hned s několika pohádkovými princeznami (Šípkovou Růženkou, Sněhurkou, ale také s některými z nových Disneyových hrdinek, třeba Elsou z Ledového království nebo novou verzí princezny Tiany z pohádky Tiana a žabák).

Když Vanellope poznamená, že je také princezna, čelí smršti otázek: "Máš kouzelné vlasy? Otrávili tě? Unesli nebo zotročili?" Odpovídá "ne" až do chvíle, než padne otázka: "Myslí si všichni, že všechny tvé problémy vyřešil silný a urostlý mládenec?" Jakmile zareaguje: "Jo! Co s tím všichni maj?", pak teprve ostatní dívky zajásají: "Je to princezna!"

Zdroj: Youtube

Podle BBC představuje nové pokračování Raubíře Ralfa krok k tomu, jak překonat dosavadní pohádková klišé a začít i v dětské tvorbě vytvářet filmy se silnými ženskými postavami. "Jestli Keira s Kristen hledají film, který by se hodil k jejich feministické reputaci, tak si mohou ty novější Disneyho snímky možná odškrtnout," uvedla BBC.