Samozřejmě, jako občana Spojeného království se ho to dotýká. Ale jak sám říká, jsou mnohem důležitější věci pro světovou ekonomiku, než současná vyostřená situace okolo brexitu. Je to situace na dluhopisovém trhu, prohlásil analytik Steven Major z banky HSBC.

Brexit, vedlejší problém

Londýnský ekonom, který je v bankovním domě zodpovědný za globální analýzy, upozorňuje na dlouhodobě neudržitelnou situaci na trhu s dluhopisy.

Například ty desetileté jsou na historických minimech. Japonské a německé už jsou v záporném pásmu. "Samotný brexit je spíše vedlejším problémem," upozornil.

Problém není britské referendum nebo Trump jako prezident, ale to, že budeme mít nízké a záporné úrokové sazby po velmi dlouhou dobu.

Vývoj na trhu s vládními dluhopisy je podle něj daleko vážnějším a hlubším, než jednání o tom, zda bude Británie členem unie, nebo kdo na podzim vyhraje ve Spojených státech prezidentské volby. Právě situace na trhu s dluhopisy může výrazně negativně ovlivnit světovou ekonomiku na léta dopředu.

„Kostlivec ve skříni není britské referendum nebo Trump jako prezident, ale to, že budeme mít nízké a záporné úrokové sazby po velmi dlouhou dobu," upozornil Major ve studiu televize Bloomberg.

Trh se sto biliony

Investoři, často velké banky, které operují na trhu s dluhopisy, jehož velikost se odhaduje na 100 bilionů dolarů, se dívají se na světovou politiku jinýma očima, než krátkodobí spekulanti, kteří se snaží vydělat na libře nebo zlatu.

Trápí je strukturální problémy globální ekonomiky jako je nerovnoměrný světový demografický vývoj, nárůst dluhu ve světě a rozevírající se nůžky mezi bohatými a chudými.

Období nízkého růstu

Vlády se sice stále více zadlužují a v tom jim pomáhají i nízké úrokové míry, ale mnoho zemí ztratilo sílu, aby mohlo dostatečně utrácet a nastartovat ekonomiku. I Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) v červnu varovala, že se světová ekonomika dostává do pasti nízkého růstu.

Podle Majora ani americké desetileté vládní dluhopisy nepůjdou nahoru a koncem roku skončí okolo výnosu 1,5 procenta.

Přitom v roce 2014 mnoho ekonomů prognózovalo, že se letos tyto dluhopisy dostanou na úroveň 3,5 až 4,0 procent.

Fed je uvězněn v současné situaci. Není reálná šance, že by se úrokové sazby mohly zvýšit dříve, než v polovině roku 2017.

„Upřímně věřím, že nízké úrokové míry máme na dlouhou dobu. Strukturální problémy (globální ekonomiky) převažují, než aby se úrokové míry odrazily ode dna," předpovídá ředitel výzkumu banky HSBC.

Ani Fed to nezachrání

Výsledek referenda v Británii nebo zpomalující ekonomika Číny mu dávají zapravdu. Investoři se už také mohou rozloučit s tím, že by tento rok Fed zvýšil úrokové sazby, jak se ještě před tzv. brexitem spekulovalo.

I když ve Spojených státech stále zaznívají hlasy, že by americká ekonomika letos unesla zvýšení úrokových sazeb, zdá se to nepravděpodobné.

Psali jsme Yellenová se obává brexitu

„Fed je opravdu uvězněn v současné situaci, že není reálná šance, že by se úrokové sazby mohly zvýšit dříve, než v polovině roku 2017," míní Aaron Kohli, analytik firmy BMO Capital Markets, která obchoduje s americkou centrální bankou.

Podle britského analytika Majora ani americký Fed nemůže vyřešit globální problémy mnoha zemí. „Je to spíše strukturální problém a Fed nemůže v mezinárodním měřítku něco změnit."