„Firemní kampus je rozdělen na jednotlivá ‚města‘, která nesou jména podle svých evropských předobrazů,“ vysvětlují reportéři CNBC, kteří dostali jedinečnou příležitost si rostoucí areál prohlédnout. Na území devíti kilometrů čtverečních tak bude zhruba 25 tisíc zaměstnanců firmy moci navštívit například Paříž, španělskou Granadu nebo italskou Veronu. Z plánovaných 12 měst zatím stojí osm a již nyní je obývá asi 17 tisíc lidí.

České patrioty zajisté potěší, že mezi dvanácti vyvolenými lokalitami figuruje i Český Krumlov, jeden z pokladů naší země na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. V dokumentech podle CNBC figuruje pod označením „Cesky“ a firma Huawei si pro své potřeby vypůjčila tamní zámek.

Zdroj: Youtube

Kampus v Tung-Kuanu je tak rozlehlý, že pracovníky Huawei mezi jednotlivými městy převáží tramvajová linka. Části areálu na opačných březích jezera dokonce spojuje replika Mostu Svobody z maďarského hlavního města Budapešti. Stále však nedosahuje velikosti sídla společnosti v Šen-čenu, kde v současnosti pracuje více než 50 tisíc zaměstnanců.

Churchill i Eiffelova věž

Myšlenka kopírování zahraniční architektury není v Číně zdaleka jedinečná. Již v 90. letech minulého století například ve městě Chang-čou vyrostla například kopie pařížské Eiffelovy věže. Nedaleko města Su-čou zase stojí repliky slavných mostů včetně pařížského Pont Alexandre III a zmutované čtyřvěžové verze londýnského Tower Bridge.

V Číně můžete navšívit také kopii města Jackson Hole z amerického státu Wyoming. Kromě typické architektury tu najdete i kovboje, kostel nebo silnici Route 66, která však skutečným Wyomingem vůbec neprochází.

Na předměstí Šanghaje zase leží oblast nazývaná Thames Town, která našla inspiraci v tudorovské architektuře Londýna. Ve čtvrti stojí dokonce i sochy Winstona Churchilla nebo Harryho Pottera či ikonické červené telefonní budky a v ulicích hlídkují bezpečnostní pracovníci v uniformách britské policie.