Monique Hawkinsová je Holanďanka. V Británii žije 24 let a s britským manželem má dvě děti. Nyní jí přišel dopis z ministerstva vnitra (Home Office). Měla by se připravit opustit britské ostrovy – poté co požádala o britské občanství. Háček je v tom, že neodevzdala svůj nizozemský pas.

Problémy paní Hawkinsové ukazují na administrativní komplikace, kterým bude čelit mnoho lidí. V Británii žijí více než tři miliony občanů ostatních zemí Evropské unie, Čechů asi čtyřicet tisíc.

Občanství nevzniká automaticky

Matka dvou dětí vůbec neměla v plánu žádat o britské občanství. Až po hlasování dostala strach, že by její práva coby občanky cizí země mohla být omezena. Deník Guardian připomněl, že Evropané automaticky nezískají britské občanství, když se v království vdají nebo ožení s Britem nebo Britkou.

Monique Hawkinsová se po brexitu začala obávat toho, že by při cestování musela čekat dvouhodinové fronty pro občany s jiným než britským pasem, zatímco zbytek rodiny by okolo celníků pohodlně prošel.

  • 1,2 milionu Britů žije v EU mimo UK
  • 3,3 milionu občanů EU žije v UK

Zdroj: telegraph.co.uk

Nizozemský pas neodevzdala, aby mohla cestovat za matkou. Aby mohla dostat britský pas, musela nejprve vyplnit formulář o 85 stranách se žádostí o trvalý pobyt. Její žádost ministerstvo zamítlo a ještě jí napsalo, ať se připraví k opuštění země. „Nesplňujete podmínky pro pobyt ve Spojeném království. Měla byste se připravit k opuštění země."

Stížnost není možná

Když na vnitro volala, její stížnost byla zamítnuta. Prý to nelze řešit ani telefonicky, ani e-mailem. Jak Hawkinsová říká, postup úředníků připomíná absurditu skečů z dílny Monty Pythonů. Nejvíce ji šokoval anonymní přístup britské byrokracie.

Podle softwarové inženýrky její zkušenost odhaluje nelogičnost celého procesu udělování trvalého pobytu. Úředníkům nestačila ani úředně ověřená fotokopie pasu a vysvětlení, že musí navštěvovat svou matku poté, co její otec zemřel.

Evropané automaticky nezískají britské občanství, když se v království vdají nebo ožení s Britem nebo Britkou.

Nestačilo ani to, že vystudovala matematiku v Cambridge a usadila se v Británii v roce 1992, ani dvě děti ve věku 15 a 17 let. „Po referendu jsem zažila obrovský šok. Byla jsem vystresovaná a najednou jsem na ulici cítila, že o mě tato země už nestojí. Začala jsem uvažovat o žádosti o občanství," přiblížila Hawkinsová své pocity po červnovém hlasování o vystoupení Británie z EU. Jen vyplněním formuláře strávila celý víkend, když musela uvést každý pobyt mimo Spojené království.

Jak bude postupovat brexit?

  • Leden 2017 Nejvyšší soud má rozhodnout o tom, zda premiérka může sama aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy. Pokud ne, musí o tom hlasovat britský parlament.
  • 31. březen 2017 Do tohoto data hodlá premiérka Theresa Mayová aktivovat článek 50. Tedy úmysl Spojeného království opustit EU.
  • 30. září 2018 Termín, do kterého chce vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier uzavřít podmínky odchodu Británie z EU.
  • 31. březen 2019 Datum, do kdy plánuje Mayová uzavřít jednání o brexitu.
  • Květen 2019 Británie formálně opouští EU, následuje ratifikace ostatními členy EU.

Zdroj: telegraph.co.uk

Neumějí jednat s lidmi

Manžel paní Hawkinsové Robert je z celé situace také nesvůj. „Jako britský občan jsem čekal, že sňatkem manželka dostane automaticky nárok na britské občanství. To se zdá jen do doby, než zjistíte, že vaše žena pochází ze země EU," postěžoval si pro Guardian.

Zatím pro všechny občany EU platí stanovisko ministerstva vnitra, že nepotřebují žádné jiné dokumenty, dokud je Británie členem EU. Co se stane pak, nikdo neví.

Podobnou zkušenost jako Monique Hawkinsová má i německý manažer Lars Gräfe. V zemi žije od roku 1998 a vzal si Britku. Úřady mu odpověděly podobně: Připravte se opustit zemi.

Zatím pro občany EU platí, že nepotřebují žádné jiné dokumenty, dokud je Británie členem EU. Co se stane pak, nikdo neví.

„Britské ministerstvo neumí jednat s lidmi. Pokud byste pracovali v soukromém sektoru a takto jednali se zákazníky, okamžitě by vás vyhodili," rozčílil se, když se dozvěděl, že bez odevzdání pasu nemá nárok na občanství.

Daily Telegraph poukázal na to, že se premiérka Theresa Mayová snažila s Bruselem dohodnout na podmínkách pro občany EU žijící v Británii a Brity, kteří žijí v EU. Zástupci EU to odmítli s tím, že nejdřív musí země aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU.

Deník dodal, že na evropském kontinentu žije 1,2 milionu Britů, na pak ostrovech 3,3 milionu občanů ze zemí EU.