Naše civilizace je nyní považována za vrchol čtvrté průmyslové revoluce, kdy stroje dokáží vykonávat řadu pracovních míst, které v současné době provádějí lidé, a dokonce lépe. Je to budoucnost, která slibuje větší efektivitu a levnější služby, ale také budoucnost, která by mohla znamenat rozsáhlé ztráty pracovních míst. Což vyvolává znepokojující otázku - kdy bude stroj schopen dělat naší práci?

Neexistují žádné jisté odpovědi, ale někteří špičkoví vědci se to snaží zjistit. Katja Graceová, výzkumná pracovnice na univerzitě v Oxfordu a její kolegové z projektu AI Impacts a Strojírenského výzkumného ústavu sestavili své předpovědi o tom, jak dlouho může trvat, než stroje nahradí lidi. Dobrou zprávou je, že mnozí z nás ještě nějakou dobu o svou práci nepřijdeme. Vědci předpovídají, že existuje padesátiprocentní pravděpodobnost, že stroje budou schopny převzít všechny lidské práce za 120 let.

"Jedním z největších překvapení bylo celkové oddálení předpovědí," cituje server BBC Graceovou. "Očekávala jsem neuvěřitelný pokrok v učení strojů v posledních letech." A jak je to s konkrétními profesemi? Průzkum naznačuje, že stroje mohou do roku 2021 nahradit například pracovníky prádelen. Stroje, které mohou skládat oblečení, již existují. Robotici na univerzitě v Kalifornském Berkeley, již vyvinuli robota, který může úhledně skládat ručníky, džíny a trička. V roce 2010 robotovi trvalo téměř 19 minut, než vyzvedl, prohlédl a složil jeden ručník, ale v roce 2012 už mohl skládat džíny za pět minut a tričko za něco málo přes šest minut. Robot dokonce zvládl únavný úkol párování ponožek.

Ale i přes tento pokrok to bude ještě nějaký čas trvat, než roboti budou moci nahradit lidi. "Jsem trochu skeptický vůči některým časovým harmonogramům, které se týkají úkolů, které zahrnují fyzickou manipulaci," říká Jeremy Wyatt, profesor robotiky a umělé inteligence na Birminghamské univerzitě. "Jedna věc je zkoušet to v laboratoři a úplně jiná mít robota, který dokáže spolehlivě pracovat v reálném světě lépe než člověk."

Manipulace s fyzickými objekty v reálném světě - zjištění co a jak manipulovat a jak se přizpůsobit v náhodnému, měnícímu se prostředí - je pro stroje neuvěřitelně složitá práce. Úkoly, které nezahrnují fyzickou manipulaci, lze roboty naučit snáze. Mobilita robotů - takové věci, jako jsou auta s vlastním pohonem a autonomní dodávky - je pravděpodobně ve stádiu, v jakém byl internet na počátku devadesátých let, dodává Wyatt.

Zatímco práce v prádelnách jsou prozatím bezpečné, možná je důvod k obavám pro řidiče nákladních automobilů a maloobchodníky. Vědci předpovídají, že roboti by mohli nahradit řidiče nákladních vozů do roku 2027 a dělat maloobchodní práce do roku 2031. Naopak práce maloobchodního asistenta - přátelský člověk, který vám pomůže nalézt džíny v obchodě a poví vám, jak vypadají - je úloha, která vyžaduje složité fyzické a komunikační schopnosti a je v současné době pravděpodobně bezpečná.

Ale jak stále více lidí nakupuje online, roboti a algoritmy mohou nahrazovat jiné role v maloobchodě mnohem dříve, než bychom si mysleli, tvrdí Wyatt. "Podívejte se, kolik transakcí nyní děláme on-line, které jsou z velké části automatizované - je to značný podíl. A už nyní používají přiměřené množství umělé inteligence. "

Snad nejtěžší práce pro stroje jsou ty, kde trvá roky vyškolit pracovníky, aby práci zvládali dobře. Tyto činnosti často zahrnují intuitivní rozhodování, složité fyzické prostředí nebo abstraktní myšlení - vše, s čím se počítače zatím potýkají. Odborníci předpovídají, že roboti nepřevezmou roli chirurgů až do roku 2053 a může trvat až 43 let, než stroje budou soutěžit s matematiky o prostor v nejlepších akademických časopisech. Podle výzkumů by zato počítače s umělou inteligencí mohly chrlit bestsellery na knižní trh do roku 2049.

Některé inovace se v tomto směru odehrávají už nyní. Společnost Google vyškolila své roboty pomocí románů a novinových článků ve snaze pomoci psát více kreativně a bot s umělou inteligencí nazvaný Benjamin může psát krátké skripty sci-fi filmu - i když nedavají zcela smysl. Nebo existuje například Automated Insights- funkce, která pomocí algorytmů vybírá miliony personalizovaných zpráv, ekonomických novinek a sportovních článků pro společnosti jako Reuters nebo Associated Press.

Adam Smith, výkonný ředitel společnosti Automated Insights říká, že tato technologie je určena k doplnění, nikoliv nahrazení lidských zkušeností. "Automatizovaná žurnalistika vytváří obsah, který by předtím neexistoval, ale lidi stále potřebují do těchto příběhů přidat kontext." Tyto příběhy se však vyrábějí podle vzorce, ve kterém jsou informace vytaženy z velkých datových sad a zapojeny do šablon. Produkce bestsellerů - bohatých na slovní hru a s přesvědčivými zvraty v příběhu - je stále asi tři desetiletí daleko. Pokusy používat stroje k tomu, aby si hrály s jazykem tvůrčími způsoby, obvykle způsobují nesmysly.

Výzvou bude získání umělé inteligence k výrobě materiálu, který je přijatelný pro náš lidský vkus, říká Wyatt. Zatím se lidským autorům žádný robot ani zdaleka nepřiblížil. Graceová se domnívá, že zmíněný výzkum by měl sloužit jako připomínka, že svět je na počátku radikální změny: "Myslím si, že neexistují žádné lidské úkony, které by umělá inteligence nebyla technicky schopna uskutečnit." Věří však, že některé profese nemusí být nahrazeny nikdy. Například kněz v kostele by nikdy neměl být nahrazen robotem."Stále budou existovat úkoly, které může řídit pouze člověk, protože to tak budeme vyžadovat," uzavírá Graceová.