Cenová válka to zrovna není, ale přesto se aspoň několik dodavatelů rozhodlo využít prostor ke snížení ceny. Na propad burzovních cen elektřiny a zemního plynu na evropském trhu v loňském roce totiž čeští dodavatelé většinou reagují pozdě a neochotně. Místo promítnutí poklesu do cen pro koncové odběratele si navýšili své ziskové marže.

S nebývale vysokým poklesem ceny elektrické energie přišla na konci června společnost EP Energy Trading (EPET), která náleží mezi středně velké dodavatele. „Věříme, že tato nabídka osloví zejména ty zákazníky, kteří doposud se změnou dodavatele otáleli. Při srovnání s tradičními dodavateli může úspora na silové elektřině činit pro rodinný dům až 5400 korun ročně," uvedl generální ředitel firmy EPET Petr Švec.

V případě běžných domácností s tarifem D02 a spotřebou okolo 2,5 megawatthodiny proudu za rok je úspora nižší, podle kalkulátoru na webu tzb-info.cz vychází na zhruba 1300 korun. Současně je třeba dodat, že se jedná o nabídku na dobu 24 měsíců. Předčasné vypovězení je postihováno smluvní pokutou.

EPET se tímto krokem zařadila mezi cenově nejvýhodnější dodavatele. Nižší nabídky mají dle portálu tzb-info.cz jen malí a začínající dodavatelé, z větších a známějších firem je levnější pouze Amper Market.

Ušetřit lze až 10 tisíc ročně

Na trhu se zemním plynem svou nabídku dále vylepšil nejlevnější dodavatel na českém trhu – Halimedes. Od počátku července účtuje za jednu megawatthodinu plynu 545 korun bez DPH, a to bez ohledu na typ odběru a výši spotřeby. Domácnost s plynovým vytápěním tak může ušetřit kolem 10 tisíc korun oproti základním ceníkům RWE a dalších tradičních dodavatelů.

Ke snížení ceny v létě přistoupily také společnosti České teplo a Eneka, na jaře cenu redukoval Carbounion Bohemia a Corasta. Také v jejich případě se jedná o menší a cenově vstřícné dodavatele energií.

Nejlevnější nabídky dodávek plynu pro domácnost se spotřebou 25 MWh/rok (celkové náklady vč. DPH).Autor: kalkulator.tzb-info.cz

Podle odhadu jednatele poradenské firmy ENA a ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora přijde hlavní vlna snižování ceny plynu až na podzim, tedy se začátkem topné sezony.

Gavor současně upozorňuje, že na nižší cenu dosáhne jen část zákazníků. „Masa pasivních klientů doplácí na jednání velkých dodavatelů, kteří téměř přestali s plošným snižováním svých ceníků," upozornil Jiří Gavor.

Prostor ke zlevnění tu rozhodně je. Třeba na Českomoravské komoditní burze v Kladně, kde se obchoduje s energiemi pro veřejný sektor a firmy, se v 25. týdnu platilo za zemní plyn v případě maloodběru průměrně 492 korun za megawatthodinu. Běžné ceny u velkých dodavatelů se přitom pohybují od 774 do 895 korun - před započtením DPH a distribučních tarifů.

Jistým rizikem do budoucna je vývoj cen energií na evropských burzách. Elektřina i zemní plyn po delším období volného pádu začaly v letošním dubnu až červnu opět zdražovat. Po oznámení výsledku referenda o vystoupení Británie z Evropské unie se však tento růst zastavil.