Do dvouhvězdičkové kategorie se letos propracovala i jedna z restaurací známého kuchaře Gordona Ramsaye Pressoir d'Argent v Bordeaux. V kategorii dvou hvězdiček je v zemi galského kohouta nově už 86 podniků. Letos jich přibyl rovný tucet, přičemž nejvíc jich „vyhrála" Paříž, kde inspektoři Michelinu rozdali hned tři.

Menu za 12 tisíc

Největší koncentrace michelinských premiantů (jedna až tři hvězdy) najdete v alpské oblasti Courchevelu, odkud pochází i letošní jediný tříhvězdičkový restaurant.

Posezení v podniku, který je zařazen do katalogu, nemusí vysát z peněženky majlant. Jak uvádí letošní přehled, v jednohvězdičkovém Auberge Tiegezh v Gueru dáte za polední jídlo jen 25 euro (asi 680 Kč). Nejdráže (za jedno jídlo) je naopak z letošních oceněných podniků právě v Le 1947. Pokud se budete chtít najíst právě tady, připravte si 450 euro (asi 12 200 Kč). Za tříchodové menu v pařížském Pavillonu Ledoyenu vydáte rovných 490 euro (kolem 13 300 Kč).

Letos se ale jenom nejásalo. Komisaři Michelinu odebrali hvězdičky hned 52 podnikům.