Vývojářům z technologického gigantu Google z holdingové rodiny Alphabet se letos v březnu podařil mistrovský kousek. Program AlphaGo z jejich dílny doslova rozdrtil jednoho z nejlepších světových hráčů čínské deskové hry go - Jihokorejce Leeho Se-dola. Tu přitom nelze vyhrát hrubou silou.

Nejlepší hráči go donedávna tvrdili, že způsob přemýšlení, který tato „deskovka" vyžaduje, nelze naučit žádný současný počítač. Herních možností je totiž o mnoho řádů více než skýtají třeba šachy, a se současným hardwarem je podle odborníků není možné všechny v reálné době vyhodnotit.

Program AlphaGo od Googlu ale dokázal porazit Jihokorejce Leeho Se-dola v sérii na tři vítězné zápasy nejlepším možným výsledkem 3:0. A posléze přidal ještě další dvě výhry.

VIDEO: AlphaGo porazil v go profesionála

Zdroj: Youtube

Zdroj: youtube.com/nature video

Od go do dalších oblastí

Podobně by podle odborníků měla v následujících letech a desetiletích umělá inteligence překvapovat i v dalších oblastech. Technologičtí proroci dokonce odvážně předpovídají, že během maximálně několika desetiletí bude umělá inteligence schopna plně zastoupit lidské myšlení.

„Jakmile se naučíme vytvářet umělou inteligenci s průměrným lidským IQ 100, nebude to trvat dlouho a budeme umět vytvářet také programy s IQ 500 nebo 5000," říká profesor počítačových věd na Yaleově univerzitě David Hillel Gelernter.

„Pak si bude každý moci takový program stáhnout do počítače, telefonu nebo tabletu v podobě asistenta, který mu bude pomáhat s organizací běžného života."

Jak velké je riziko spojené s AI?

Odpůrci umělé inteligence ale varují, že vytváření inteligentních programů, které jsou chytřejší než člověk, se jednoho dne může obrátit proti nám. Pokud dojdeme do fáze, kdy budou vysokou inteligencí disponovat humanoidní stroje, bude proti nám podle nich stát zbraň o síle srovnatelné s nukleárními bombami.

Tato vize je v populární kultuře dobře známá například ze sci-fi snímku Já, robot vycházejícího ze stejnojmenné povídkové sbírky amerického spisovatele science fiction Isaaca Asimova.

Vytváření inteligentních programů, které jsou chytřejší než člověk, se jednoho dne může obrátit proti lidem.

Zásadní otázkou je to, jak daleko ve vývoji umělé inteligence vlastně jsme, jak dlouho ještě bude trvat, než začnou vznikat první superinteligentní programy, a zda jejich vznik skutečně bude tak velkou hrozbou, jak někteří tvrdí.

Jiný úhel pohledu

Na jednu stranu je potřeba si přiznat, že o komplexní počítačové superinteligenci zatím nemůže být ani řeč. I program AlphaGo byl vytvořený pro jediný účel a v jiných oblastech je nepoužitelný.

Na druhou stranu je pravda, že i každý zdánlivě malý pokrok vědu posunuje o obrovský kus dopředu.

Bude potřeba, abychom s umělou inteligencí zacházeli stejně opatrně, jako dnes vědci pracují s bakteriemi moru.

„To jediné, co potřebujeme, je nahlížet na věci z jiného úhlu. Zlom může přijít za několik stovek let, nebo také zítra," říká Gelernter.

„Jakmile se to ale stane, bude potřeba, abychom s umělou inteligencí zacházeli stejně opatrně, jako dnes vědci pracují s bakteriemi moru," dodává.

Článek původně vyšel na serveru The Wall Street Journal, odkud ho přeložil Investiční web. Byl redakčně upraven a krácen.