Všechno špatné je pro něco dobré. Fakt, že firmy nyní kvůli velmi nízké nezaměstnanosti horko těžko shánějí pracovníky, může vést k tomu, že se konečně začne snižovat rozdíl v platech mužů a žen.

„Nynější situace na pracovním trhu k tomu opravdu může přispět,“ říká ekonom David Navrátil z České spořitelny.

„Nedat ženám víc, když je můžu přetáhnout třeba od konkurence, by bylo neracionální,“ přidává se Vladimír Pikora z Next Finance.

Firmy si to spočítají

V současnosti je „genderová mezera“ v odměňování v Česku druhá největší ze všech zemí Evropské unie.

Ekonomové nicméně upozorňují, že zčásti je to dáno i objektivními okolnostmi. Třeba, že ženy mají méně přesčasů. Nebo si zkrátka řeknou o méně peněz než mužští kolegové.

„Často je tomu jednoduše i proto, že ženy ani nevědí, kolik je obvyklý výdělek na dané pozici,“ reaguje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Resort proto letos zhruba po roční přípravě naplno spustil nový projekt, který má posílit transparentnost v odměňování a zlepšit vyjednávací pozici žen. „Jeho součástí bude například mzdová kalkulačka či manuál pro vyjednávání o platu,“ říká Marksová.

Ministerstvo také připravuje českou verzi nástroje zvaného Logib, který využívají například v Německu a který na základě běžných personálních dat firmám objektivně vyčíslí, jak velký mají rozdíl v odměňování žen a mužů.

„Budeme jej nejdříve pilotně testovat se třiceti zaměstnavateli, například se společností ČEZ. Pak bude Logib zdarma ke stažení na webu projektu,“ říká mluvčí resortu Jiří Vaněk.

Více jeslí a školek

Ženy na vyšší platy nedosáhnou i proto, že jsou na trhu práce méně žádané kvůli mateřství.

„Pro snižování rozdílu v odměňování je proto zásadní zapojit do péče o děti i muže. Bez toho se ženám velmi těžko slaďuje osobní a pracovní život,“ říká ministryně Marksová.

Inspiraci lze najít za hranicemi – jednou ze zemí, které se podařilo radikálně snížit rozdíly mezi platy žen a mužů, je Slovinsko.

„Je to nastavením tamní rodinné politiky. Každý z rodičů má právo na 130 dnů dovolené, žena může převést část svých dnů partnerovi anebo i na jinou osobu,“ podotýká Vaněk.

Ekonomové státu také doporučují, aby podporoval jesle a mateřské školy. „Ženy by se mohly vracet do práce dříve,“ uzavírá Navrátil z České spořitelny.