Britská stěhovací společnost MoveHub si dala tu práci a porovnala ceny nemovitostí ve 33 zemích Evropy a světa, aby zjistila, kde se lidé nejčastěji stěhují do vlastního, kde kupují první dům nebo byt a hlavně – jak se hýbaly za poslední rok ceny nemovitostí. Dokonce zjišťovala, jak stoupaly nebo klesaly platy v těchto zemích, a jak hluboko mají lidé při nákupu nemovitosti do kapsy. Zjištění bylo zajímavé. Téměř osmiprocentní propad zaznamenali šejkové ve Sjednocených arabských emirátech, které vykazovaly v posledních letech stavební boom. Emirátní výplaty ale vzrostly jen o necelé procento.

ZAJÍMAVÉ ŠVÝCARSKO

Lákavé bylo pro uložení peněz do nemovitostí Švýcarsko, země klidu a bohatství. Platy zde loni rostly o dvě a půl procenta, nemovitosti zlevnily o téměř 0,7 procenta. Pro Švýcarsko však platí, že jen třicet procent lidí v této zemi bydlení vlastní. Sedmdesát procent Švýcarů žije v nájmu. Pokles tamních cen za domy a byty není překvapivý, protože ceny šly v této oblasti prudce nahoru nepřetržitě od roku 2000 do roku 2012, teprve v posledních čtyřech sezónách stagnovaly. Jak upozorňuje Yves Cherpillod, ředitel realitní kanceláře v Lausanne, už dlouhé roky neměli ti, kteří chtějí kupovat, tak dobré podmínky.

ŠPANĚLÉ SE VZPAMATOVÁVAJÍ Z NEJHORŠÍHO

Vzpamatovává se také Španělsko, které se cenově propadlo už kolem roku 2008. V žebříčku sice figuruje mezi zeměmi s největším zlevněním nemovitostí, ale zájem o investice do bydlení a domů se zvyšuje. Marck Stücklin ze Spanish Property Insight potvrdil serveru The Local, že momentálně je nejvýhodnější období pro nákupy. „Po osmiletém poklesu jsou první známky oživení. Projevuje se to hlavně v Barceloně a na Ibize." Ve Španělsku propadlo značné množství nemovitostí bankám kvůli nesplácení hypoték a krachu společností.

Absolutně nejhorší podmínky pro nákupy má Turecko. Průměrná mzda se zvýšila o 0,6 procenta, nemovitosti povyrostly o 16,5 procenta. Pro porovnání: V České republice se zvýšily ceny domů a bytů v letech 2015–2016 o 21 procent. Vyplatí se proto prodávat těm, kteří v období ekonomické krize nakupovali za podstatně výhodnější ceny.