Překvapení, šok. To jsou reakce na výsledky britského referenda o setrvání či odchodu země z Evropské unie. Nakonec vyhráli přívrženci odchodu, když se jich pro opuštění unie vyslovilo 17,4 milionu voličů, zatímco pro setrvání bylo 16,1 milionu Britů. Celkově pro odchod hlasovalo 51,9 procenta voličů, pro setrvání 48,1 procenta. Výsledek tedy těsný, nicméně přeci jen neočekávaný.

Čtvrtek 23. června tak vstoupí do historie jako „špatný den pro Evropu" a jak napsal list Financial Times David Cameron prohrál největší sázku své kariéry. Britské „ano" pro odchod EU navzdory tomu, jak se premiér snažil do poslední chvíle zabránit tomuto kroku, je porážka, s níž by se bylo schopno vzpamatovat jen velmi málo lídrů, dodávají Financial Times.

Trhy nebudou čekat. Nejprve reagují a pak teprve přemýšlejí.

Cameron v pátek dopoledne oznámil, že povede zemi ještě tři měsíce, ale do říjnového sjezdu konzervativců by strana měla mít nového premiéra. "Myslím, že by nebylo správné, abych se snažil být kapitánem, který řídí zemi k jejímu dalšímu cíli," reagoval Cameron.

Jednání o vystoupení z EU by mohla trvat přes dva roky, připomenula agentura Bloomberg s tím, že Cameron o vystoupení z unie žádat nechce, měl by to být jeho nástupce.

O víkendu se mají sejít zástupci šesti zakládajících členů unie a příští týden by měl špičky EU osobně informovat i odstupující britský premiér.

Bohuslav Sobotka, premiér ČR

"Brexit neznamená konec EU, o odchodu bychom se s Brity měli domluvit rychle a racionálně, je třeba minimalizovat negativní důsledky pro občany EU."

Šok na finančních trzích

K volebním urnám přišlo 72 procent registrovaných voličů, kteří nakonec poslali i ostrý vzkaz na finanční trhy. Libra klesla na nejnižší úroveň za 31 let.

Také evropské akciové indexy reagovaly mnohaprocentní ztrátou. Londýnský index FTSE propadl v pátek ráno o osm procent.

Cena zlata dnes stoupla až o osm procent a vyšplhala se na dvouleté maximum nad 1300 dolarů za troyskou unci. Zlato je považováno za bezpečnou investici v období politické a ekonomické nejistoty.

Analytik banky UBS Bill O´Neill prohlásil, že bude těžké trhy uklidnit. „Vláda v Londýně, Bank of England a ECB jsou pod silným tlakem, aby trhy uklidnily. Ale trhy nebudou čekat. Nejprve reagují a pak teprve přemýšlejí," dodal.

Na možné následky brexitu na Evropu je možné se podívat zde.

Odhady prognózovaly setrvání

Ještě v jedenáct hodin večer to vypadalo pro stoupence brexitu neradostně. Průzkum agentury YouGov mezi lidmi odcházejícími od volebních místností, dával za pravdu bookmakerům a investorům věřícím v setrvání Británie v EU. Příznivci členství v EU podle YouGov převážili poměrem 52 ku 48 procentům.
Agentura Ipsos Mori předpovídala ještě o trochu výraznější úspěch zastánců členství v EU (54 ku 46 procentům).

Politici musí nyní udělat vše pro to, aby hospodářské škody byly co nejmenší.

Porážka rozumu

Německý ekonom a prezident mnichovského Ifo-Institutu Clemens Fuest označil výsledek hlasování jako "porážku rozumu".
I když v Německu nyní zaznívají obavy z recese silně proexportní německé ekonomiky (ekonomika ČR je na tom obdobně), Fuest nabádá k rozvaze.

"Politici musí nyní udělat vše pro to, aby hospodářské škody byly co nejmenší," řekl Fuest německému deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Podle něj je nezbytné udržet Británii v jednotném evropském trhu.

"Je důležité, aby jednání s Británií přineslo co nejdříve konkrétní výsledek. Fáze nejistoty ohledně hospodářských vztahů s Británií by měla být co nejkratší."
Německý ekonom tvrdí, že nyní budou finanční trhy reagovat přehnaně, ale v následujících týdnech se situace uklidní.

Obchod utrpí

Pesimismus zaznívá z úst šéfa německého svazu průmyslu Markuse Kerbera. „Litujeme, jak dopadlo referendum ve Velké Británii," prohlásil v pátek v Berlíně. Německé firmy, které obchodují s ostrovním královstvím budou podle něj zasaženy tvrdě.

„Je pravděpodobné, že vzájemný obchod utrpí. Jen stěží se dá očekávat, že do země přijdou nové přímé investice z Německa."

Ifo-Institut propočítal možný propad HDP zemí EU. Nejvíce bude postižena právě Velká Británie a sousední Irsko. Při nejčernějším odhadu by ekonomika Spojeného království mohla propadnout až o 2,2 procenta, irská také.

Tři scénáře Brexitu

Jak bude v budoucnu vypadat obchod mezi Británií a EU, který má objem 575 miliard dolarů? Zajímá to především banky, jež mají sídlo v londýnské bankovní čtvrti City. Přitom celkový společný trh EU má hodnotu 13,6 bilionu dolarů ročně.

Norský model
Být členem Evropského hospodářského prostoru (EHS). Umožňuje zemi platnost čtyř základních svobod unie. Volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu. Naopak země nemá možnost ovlivňovat legislativu EU.
Británie by mohla přispívat do unijního rozpočtu. Tento model podporují banky, uvedla agentura Bloomberg, protože by jim zajistila přístup ke klientům EU.

Nová smlouva
Samostatná smlouva Británie o volném obchodu s EU by možná zajistila lepší podmínky pro Spojené království, ale může trvat roky, než bude uzavřena. Například jednání o podobné dohodě s Kanadou trvaly sedm let a smlouva stále není ratifikována.

Pravidla podle WTO
Británie by mohla obchodovat s EU podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO), aby se zabránilo zmatkům při vytváření nových smluv. Ostrovní země by pak obchodovala s unií podobně jako Rusko nebo Brazílie. Tato možnost by ale ochladila vztahy s ostatními členskými zeměmi EU.