Více nakupují hlavně běžní či drobní zákazníci. „Běžně jim prodáváme zlato za 15 až 20 milionů korun týdně, za poslední týden jsme dosáhli 40milionového prodeje," řekl portálu Dotyk.cz předseda představenstva firmy Golden Gate CZ Vladimír Brůna.

Podobné zkušenosti má také další velký prodejce zlata a stříbra EMS Gold Investments (EMS). „Ano, v této souvislosti jsme zaznamenali nárůst tržeb za prodej zlata. Výrazný nárůst zaznamenáváme hlavně u smluv na spoření ve zlatě a stříbře," uvedl jednatel firmy EMS Pavel Hýbler.

Oba velcí prodejci se shodují, že nárůst poptávky táhne drobná retailová klientela. Naopak velcí či profesionální investoři nakupují buď ve stejných objemech, nebo jejich zájem klesá.

Vývoj ceny jedné unce (31,1 g) zlata v korunovém vyjádření.Autor: EMS Gold Investments

Cena zlata začala růst již před Brexitem. Ve středu 1. června se za jednu unci platilo 1212 dolarů, dnes (28. června) již byla jeho cena o 100 dolarů výše. Cena stříbra ve stejném období vylétla o 11 procent na 17,8 dolaru za unci.

Jdeme udělat na trhu pořádek

Zájem Čechů o investování do zlata zatím zůstává nízký. Investiční drahé kovy mají jen asi tři procenta z nich, v západní Evropě je nakupuje okolo 20 procent ekonomicky aktivních lidí. Za jeden rok se v tuzemsku prodá investiční zlato v podobě slitků a mincí za zhruba tři miliardy korun.

Specifický trh přitahuje různé podvodníky a amatéry. Za nakoupené zlato je třeba platit dopředu, což otevírá cestu k podvodům. „Na trhu s investičními kovy se pohybuje okolo 400 společností, z nichž stovka ročně zkrachuje," odhaduje Vladimír Brůna.

Jeho firma Golden Gate CZ se proto dala dohromady s Českou mincovnou a založila Asociaci pro investiční kovy a mince (zkratka AIKM). Postupně chtějí do asociace přizvat další solidní prodejce a jejich ambicí je chaotický trh se zlatem kultivovat.

Golden Gate CZ loni utržila za zlato a stříbro 1,3 miliardy korun a je tak největším hráčem na trhu. Česká mincovna vykázala tržby 606 milionů korun. Z velkých hráčů na trhu investičních kovů chybí v AIKM třeba výše zmíněný EMS Gold Investments, Safina a Zlaťáky.cz.