Proč jsou sportovci výbornými podnikateli?

Odhodlaný učinit pámátný návrat na tenisovém turnaji Necker Cup jsem požádal o pomoc bývalého vrcholového hráče v doublu Jamese Cluskeyho. Na kurt jsme vyráželi každý den v šest hodin ráno, abychom zlepšili mou hru, na které bylo potřeba zapracovat. Opravdu jsem si naše tréninková setkání užíval. Nejen, že se zlepšuji, ale měli jsme možnost si popovídat i o byznysu a sportu.

James nedávno odešel do sportovního důchodu a nyní rozjíždí svůj vlastní byznys. Ačkoliv to není nic jednoduchého, stejně jako další bývalí sportovci si již prošel mnoha emocemi a výzvami.

Boxerská legenda Suger Ray Leonard proslul větou: „Nic mimo ring mě nemůže uspokojit... V životě není nic, co by se mohlo vyrovnat tomu stát se světovým šampionem, mít své ruce zvednuté nad hlavou v okamžiku slávy, kdy vás tisíce, miliony lidí oslavují."

James mi vysvětlil, že takový pocit není nezvyklý a bohužel mnoho atletů vede k tomu, že si vypěstují ztrátu identity a tunelové vidění, které pak často vedou k depresi.

Život po profesionálním sportování může být náročný, ale nemusí. Je to skvělá příležitost pro znovuobrození se.

Jde ale o něco, co může být překonáno, pokud těmto atletům ukážete, že něco má smysl i mimo sport. Já si stejně jako James myslím, že nejlepším místem, kde najít takový smysl, je byznys. Věřím, že atletika často vytváří velké podnikatele. A to je dobře hlavně ve vrcholovém sportu, protože doba úspěchů je krátká, důchod naopak dlouhý.

Tady je deset důvodů, proč si myslím, že atletika vytváří byznysmeny a proč by je firmy měly najímat:

1. Jdou za svým cílem a zaměřují se na úspěchy.

2. Rychle se učí ze svých chyb.

3. Neustále se zdokonalují.

4. Dobře drží směr.

5. Velmi dobře spolupracují s kolegy.

6. Jsou odolní.

7. Jsou silnými komunikátory.

8. Dobře organizují svůj čas.

9. Mají výdrž.

10. Vědí, co znamená být součástí týmu.

Život po profesionálním sportování může být náročný, ale také nemusí. Je to skvělá příležitost pro znovuobrození se. Disciplína a odhodlání, s kterými soutěžíte jako sportovec, nejsou ničím odlišné od toho, co to znamená být podnikatelem. Mnoho věcí, které se ve sportu naučíte, jsou přenositelné do dalších oblastí života.

Jistě jsem je našel i já, když jsem si osvojil tenis, kitesurfing a další sporty, které mi byly v mé kariéře podnikatele prospěšné. Proto není ani žádným překvapením, že skupina Virgin rozjela několik sportovních byznysových aktivit od Virgin Active po Virgin Sport.

Mnoho věcí, které se ve sportu naučíte, jsou přenositelné do dalších oblastí života.

Věřím, že atleti mají obrovskou výhodu, aby po ukončení kariéry uspěli v profesním světě. A to tak dlouho, dokud budou přistupovat k byznysu jako ke sportu – budou následovat své vášně, budou otevření novým příležitostem a navždy odmítnou říkat „ne" na jakoukoli výzvu.

Komentář je přeložený z blogu Richarda Bransona, který můžete v anglickém znění najít na webových stránkách skupiny Virgin (www.virgin.com).