Žárlivá stíhačka, navíc s korunou na hlavě – tahle vražedná kombinace se přihodila v případě královny Johany Kastilské, které daly dějiny trefný přídomek Šílená. Roku 1496 byla provdána za Habsburka Filipa I. Sličného, k němuž vzplanula vášní, jež už neměla vyprchat. Jejich vztah se časem proměnil ve Filipovu noční můru, neboť Johanina láska se stala posedlostí, projevující se záchvaty vzteku a žárlivosti. Filip nejprve její závislosti obratně využíval, posléze ji ale nechal zcela izolovat od společnosti.

Ve španělském filmu Johana Šílená z roku 2001 ji hrála Pilar López de Ayala – její výkon jí vynesl domácí cenu Goya a Stříbrnou mušli na MFF v San Sebastianu. Film také trhal nebývalé rekordy ve španělských kinech.

Pak je tu královna Alžběta. Píše se rok 1558, Marie I. Anglická umírá a vlády se ujímá její vitální sestra Alžběta. Záhy zjišťuje, že cesta ke stabilitě (vlastní i rozkolísané Anglie) vede jedině přes zatvrzelost a absenci milosrdenství.

Alžběty a Viktorie

První tvář jí dala na plátně roku 1912 Sarah Bernhardt. Současní diváci si ale nejspíš vybaví zejména Cate Blanchett, jež se v této roli objevila jak ve filmu Královna Alžběta, tak i v jeho pokračování s podtitulem Zlatý věk.

Pro zajímavost v roce 1998, kdy film vznikl, dostala tato královna hned dvě tváře. V romanci Zamilovaný Shakespeare si ji zahrála také Judi Dench. Byl to zároveň jediný rok, kdy byly dvě herečky nominovány na Oscara za ztvárnění stejné postavy v různých filmech.

Pozoruhodnou stopu zanechala nejen na své domácí půdě královna Viktorie. Přežila několik atentátů, vládla od roku 1837 do ledna 1901, tedy 63 let což je nejdelší doba panování jedné vládkyně v historii Británie. Britské impérium díky tomu dosáhlo vrcholu a stalo se hlavní politickou silou světa.

Filmovou podobu dostala Viktorie několikrát, například ve snímku z 50. let, uváděném u nás pod názvem Mládí královny Viktorie, jí dala tvář mladičká Romy Schneider. Před deseti lety se ke královně vrátil Jean-Marc Vallée, jenž do svého historického dramatu Královna Viktorie obsadil Emily Blunt. Sleduje první roky její vlády a zaměřuje se na vztah s manželem, princem Albertem, v němž našla porozumění.

Při natáčení se využívalo autentických kulis a kostýmů (třeba reálné královniny šaty), přičemž kostýmy byly oceněny Oscarem. V posteli ve scéně svatební noci si zahrálo opravdové lože královny Viktorie. Ve filmu se objevila i princezna Beatrice z Yorku, skutečná pra-pra-pra-pra- vnučka královny Viktorie.

Středověk a dnešek

Závěr patří znovu Alžbětě. A Helen Mirren, jež ztvárnila hned dvě panovnice tohoto jména. V televizní sérii Královna Alžběta (2005) oblékla coby Alžběta I. oslnivý dobový kostým, který o rok později vyměnila ve Frearsově dramatu Královna za moderní outfit Alžběty II. Královny dnešní Anglie, jež si zahrála i v bondovce a s níž se na rozdíl od svých kolegyň mohla osobně setkat. To je už ale jiná historie.