Nejslavnější obraz geniálního francouzského naivisty zná asi i kulturní analfabet: jeho autoportrét – vousatá postava s paletou a lodí ověšenou vlajkami – býval jednou z nejčastějších reprodukcí ve školách. Toto stěžejní dílo je v majetku pražské Národní galerie. Možná i proto měl Henri Rousseau velký vliv na české výtvarné umělce, kteří se jeho dílem často inspirovali: například Kamila Lhotáka, Jiřího Koláře nebo Josefa Čapka. Přesto u nás „Celník Rousseau" (přídomek vyjadřuje jeho občanské povolání) dosud svou vlastní výstavu neměl.

Kromě slavného portrétu expozice nabídne další Rousseauova díla: exotické výjevy z džungle (Zaklínačka hadů či Boj tygra s buvolem), ženské portréty (Portrét paní M.) a zátiší (Růžová svíce) i typické naivní krajiny (Továrna na židle v Alfortville nebo Alej v parku v Saint-Cloud).

Rousseauova stěžejní díla budou vystavena v konfrontaci s jinými velkými jmény světového i českého výtvarného umění.

„Cílem je představit celou paletu Celníkova díla v kontextu tvorby těch, kteří rozpoznali jeho talent, obdivovali ho, byli jeho přáteli nebo se jím inspirovali. Za pozornost bude rozhodně stát třeba portrét Fridy Kahlo nebo krajiny Paula Signaca a George Seurata," upozorňuje kurátorka expozice Kristýna Brožová na další rozměr projektu.

Rousseauova stěžejní díla budou vystavena v konfrontaci s jinými velkými jmény světového i českého výtvarného umění: Paula Cézanna, Pabla Picassa, Maxe Ernsta, Toyen, Emila Filly nebo Josefa Šímy.

Výstavu Celník Rousseau: Malířův ztracený ráj připravila Národní galerie ve spolupráci s věhlasným pařížským Musée d'Orsay, kde se už stala návštěvnickým hitem. Po přesunu do Prahy bude otevřena v paláci Kinských na Staroměstském náměstí 15. září, potrvá do 15. ledna příštího roku.