„Máme často tendenci vnímat singles jako lidi, kteří jsou mladí a rozhodli se odložit založení rodiny na později. Čísla z našeho průzkumu nám ale odhalila zajímavý fakt. Ve věkové kategorii mezi 25 a 34 lety je singles nejméně,“ uvedl Přemysl Hanzelka, ředitel Poštovní spořitelny.

A zatímco u nejmladších dospělých a seniorů můžeme větší počet jednočlenných domácností chápat jako něco přirozeného, výsledky podle Hanzelky ukázaly, že svůj domov s nikým nesdílí více než čtvrtina Čechů ve středním a pokročilém věku. Ve věku od 35 do 44 let je singles 25 procent Čechů, ve věku od 45 do 54 let je jich dokonce 28 procent.

Výrazně více singles žije ve velkých městech. V sídlech nad sto tisíc obyvatel nežije ani s partnerem, ani s rodiči dokonce třetina obyvatel. S klesající velikostí bydliště se snižuje i podíl lidí, kteří žijí sami. V nejmenších obcích žije bez partnera jen čtrnáct procent lidí.

Struktura lidí žijících „single“ se ve městech a na venkově výrazně liší. V obcích do pěti tisíc obyvatel je polovině lidí, kteří žijí sami, více než pětapadesát let. Naopak ve městech s více než 100 tisíci obyvatel je to pouze 32 procent. Významnější podíl singles ve větších městech tak představují lidé mladší.

Podle psycholožky Kristýny Zavadilové není rozhodnutí žít sám vždycky dobrovolné. „Valná většina lidí, kteří žijí sami, říká, že sami žít nechtějí. Jen je zkrátka těžké najít vhodného partnera, který by měl stejné priority, hodnoty a cíle. Nároky na partnera, sebe sama i životní styl jsou tak vysoké a pevně stanovené, že není snadné najít vhodný protějšek,“ uvedla Zavadilová.

Většina singles pak prý zastává teorii, že raději budou žít sami, než aby posouvali limity nebo žili s někým, kdo není podle jejich představ. „Dnešní doba nabízí lidem možnosti, o kterých se jejich předkům ani nezdálo, lidé mají vysoká očekávání a nechtějí dělat kompromisy,“ uzavřela psycholožka.

Průzkum, který si nechala zpracovat Poštovní spořitelna, byl realizován metodou CAWI na vzorku 1426 respondentů ve věku 18+ ze všech krajů Česka. Takzvaní singles přestavují muže a ženy, kteří uvedli, že momentálně žijí sami bez partnerky/a a ani nežijí v jedné domácnosti s rodiči.