Prezentujete snímek FC Roma jako dokumentární film s komediálními prvky. Nebojíte se, že se v lehčím tónu se ztratí hlavní myšlenka, zda šlo o projev rasismu?

Bojar: Nemyslím si, že by komediální rozměr jakkoli filmu ubíral na závažnosti. Naopak doufám, že skrze smích se dokument zbaví pro mě nepřijatelného patosu a trpitelství a fňukání a hořekování nad osudem hodných Romů, kteří čelí zlým rasistům. Když se i romští fotbalisti sami dokážou vlastní situaci zasmát, tak to pro mě jako pro diváka získává na síle. Situace jsou uvěřitelnější a přesvědčivější.

Byl rasismus jen vedlejším motivem, proč ostatními týmy k vzájemnému zápasu nenastoupily? Nebyl tou hlavní příčinou strach o zdraví, aby se neopakovala bitka z minulosti, do které byli hráči FC Roma zapleteni a kterou musela řešit i policie?
Bojar: V tamním okresním přeboru je ještě jedno mužstvo, Rybniště, které je široko daleko označované za nejvyhlášenější psychopaty a rváče. Jich se podle mě lidé bojí reálně mnohem víc než romského mužstva. Je to převážně bílý tým a nikdo proti nim petici nesepsal.

Já se pak ptám: Stačilo k sepsání petice jenom to, že Romové dostali desetitisícovou dotaci od města? Navíc o ni zažádali způsobem, jako mohl kdokoli jiný. Vychází mi z toho, ačkoli lidé by to asi oficiálně nepřiznali, když je posloucháte, jak mluví na tribunách nebo v hospodách, tak nechuť k Romům sehrála roli.

Kohoutová: Myslím, že kolem petice proti FC Roma vznikla hysterie, která nebyla příjemná ani samotným hráčům z tohoto týmu. Najednou s nimi chtěla dělat rozhovory nejrůznější média. Celý ten mediální humbuk jejich pozici v lize možná ještě zhoršil. Ostatní týmy to vnímali jakože „a just nenastoupíme". V regionu severních Čech, kde je životní úroveň o dost nižší než v Praze, jsou Romové občas jakýsi upouštěcí ventil všeobecné naštvanosti.

Všechna tamní mužstva jsou z bývalých sudetských vesniček a všechna řeší, jestli budou mít peníze na rozhodčí a tak dále. Když se pak zjistí, že „cikáni" dostali grant z města, byl oheň na střeše.

Řešil celou situaci nějak fotbalový svaz?
Bojar: Ve filmu probleskává, že ze svazu neformálně tlačili na ostatní týmy, aby nastoupily k zápasu. Jak jsme se bavili s jednotlivými funkcionáři jiných týmů, z obavy z mezinárodní ostudy je obvolával přímo předseda svazu Miroslav Pelta. Zřejmě měl strach, aby UEFA nepřistoupila k nějakým sankcím. Nicméně bylo to spíš kontraproduktivní – lidé se zabejčili a ještě měli radost, že mohou být v hospodě za hrdiny, že ani Pelta s nimi nehnul.

V aktuálním ročníku ligy už proti FC Roma nastoupili všichni soupeři, nikdo utkání dopředu nezkontumoval. Co se změnilo ve srovnání s předchozím ročníkem?
Bojar: Některé týmy svůj postoj přehodnotily už v průběhu minulé sezony, což je vidět i v našem filmu. Uznaly, že kluci z FC Roma nejsou žádní rváči. Když odehráli několik zápasů a nic se nestalo, tak proč by si i oni neodehráli to své. Postupně se jich přidávalo víc a víc. Asi taky pochopili, že platit pokutu a ztrácet body je dost nanic.

Kohoutová: Navíc v třetí lize fotbalu se pokaždé někdo porve...

FC Roma v Karlových Varech

Na festivalu v Karlových Varech se film FC Roma bude promítat v úterý 5. července v 15:30 hod. v kině Čas, a poté ve středu 6. července v 17:00 hod. v kině Drahomíra.

O peripetiích fotbalistů z FC Roma a další informace o natáčení dokumentárního filmu si přečtete v článku Hitler na hřiště nepatří.