Ruskou hrozbu stále podceňujeme, varuje druhý muž NATO, český generál Petr Pavel v obsáhlém rozhovoru, který přináší aktuální vydání Dotyku.

„Vzhledem k počtu rusky mluvícího obyvatelstva v pobaltských zemích je riziko, že by Rusko mohlo podniknout akci podobnou Krymu, reálné, a proto se ho snažíme eliminovat."
Jak? To už se dočtete ve zmiňovaném interview. Generál Pavel v něm mimo jiné hovoří o mocné ruské propagandě, o roli NATO v souvislosti se současnou uprchlickou krizí, o hrozbách terorismu v Evropě, ale i o budoucnosti Severoatlantické aliance.
S tím souvisí i další text. Druhý týden v červenci se totiž ve Varšavě bude konat summit NATO. Hrozí, že se aliance rozpadne? A proč některé evropské země až naivně důvěřují tomu, co Putin říká? To už ve svém článku rozebírá další generál, tentokrát Jiří Šedivý.

A další témata aktuálního Dotyku?

V prvé řadě je to brexit. Přečíst si můžete komentáře expremiéra Jiřího Paroubka či europoslance Pavla Svobody. Ten tvrdí, že EU už nebude nikdy jako dřív, s Británií i bez ní. A abychom mírně odlehčili, připravili jsme pro vás zajímavý přehled toho nejzajímavějšího, co dala Velká Británie světu, a také text o tom, jaké stereotypy o Britech a Británii přežívají mezi Čechy.

Dále vám přinášíme zajímavou kauzu, který se týká podniku jménem Hargo. Měla to být prosperující továrna na ekologickou likvidaci pneumatik. Moderní projekt v průmyslové zóně Triangle však zkrachoval a straší inspektory životního prostředí. Mohou za pád němečtí dodavatelé? A jakou roli v celém případu tvoří trio kontroverzních podnikatelů ze severních Čech? O tom už více v textu Jiřího Pšeničky.

Věnujeme se i viru zika. Z Latinské Ameriky přicházejí zprávy o rostoucím počtu nakažených i o narůstajícím počtu potratů. Světová zdravotnická organizace WHO zase před prázdninami i v souvislosti s blížící se olympiádou v Brazílii vydává varování, že se virus zika rozšíří masivně i na další kontinenty. Profesor Jaroslav Petr vám prozradí, zda je opravdu čeho se bát. Kromě toho vás provede historii této nákazy a také vám prozradí, kde se vlastně berou původci všech nových nemocí.

A na závěr ještě jedno lákadlo. Rozhovor se skvělým spisovatelem Pavlem Kosatíkem. O čem? O uctívané první republice, o současné oligarchizaci Česka a našich politicích, i o tom, zda je vůbec možné se poučit z historie.

Tak hezké čtení!