Desetidílný obrazový cyklus Tomáše Císařovského, který pražský DOX vystavuje v projektu nazvaném „Úmysl a trochu náhoda", vznikal v letech 2012–2016. Zachycuje velmi svébytným způsobem různé chvíle ze života dramatika, disidenta a prezidenta Václava Havla.

Velkoformátové obrazy svým stylem kombinují moderní malbu s tradičním portrétem. Cyklus doplňují i další autorova „havlovská témata" zpracovaná v kresbách tuší a také některé olejomalby, které aktuálnímu Císařovského cyklu předcházely.

„Cyklus není historickou kronikou ani pouhou oslavou mimořádné české osobnosti. Jako takový nemá žádný sklon k patosu ani k popisnému vyjadřování, je syntetickým obrazovým vyprávěním, malovaným s přesně čitelnou nadsázkou a malířským vtipem," říká o Císařovského obrazech kurátor výstavy Martin Dostál.

Havlovský cyklus v jistém smyslu navazuje na legionářský a masarykovský cyklus, který Tomáš Císařovský prezentoval koncem 80. let a zařadil se tím mezi nejvýraznější postavy české postmoderní výtvarné scény.