Už to, že premiér Andrej Babiš Taťánu Malou ministryní spravedlnosti jmenoval, neušlo pozornosti internetových vtipálků. Byla to totiž právě Malá, která se během uplynulých měsíců "proslavila" pozoruhodnou neznalostí českého právního řádu, již vykazovala při snaze obhájit kauzy svého stranického a nyní i vládního šéfa. Letos v lednu v rozhovoru pro internetový deník Info vznesla otázku, co brání tomu, aby se řešení kauzy Čapí hnízdo posunulo o čtyři roky, nebo prostě do doby, než budou nové volby. Není divu, že většina komentářů po jejím jmenování vyzněla ve smyslu, že ji premiér dosadil do funkce právě proto, aby jeho případ, kvůli kterému je stále trestně stíhán, zametla pod koberec.

Další munici poskytla bývalá místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru sněmovny a současná ministryně spravedlnosti Malá tvůrcům internetových memů tím, že začala vycházet najevo podivná fakta z její minulosti.

Za prvé se ukázalo, že její diplomová práce, kterou absolvovala v roce 2011 na soukromé Panevropské vysoké školy v Bratislavě, je zčásti opsaná. Upozornil na to Český rozhlas 1 - Radiožurnál, který pomocí specializovaného systému na odhalování plagiátů v akademické sféře odhalil opakovanou shodu s příspěvky na internetu nebo s diplomovou prací na obdobné téma z roku 2006 (v práci Malé se totiž objevily úplně totožné chyby jako u diplomové práce Veroniky Grossové, která vznikla o pět let dříve na brněnské Masarykově univerzitě). Malá navíc opsala neb oparafrázovala bez citace i část učebnice České rodinné právo autorek Milany Hrušákové a Zdeňky Králíčkové.

Server Aktuálně pak upozornil jednak na to, že slovenské úřady pozastavily škole, na níž politička absolvovala, na čas akreditace pro udělování titulů v oblasti práva a že tituly z této školy neuznává ani Česká advokátní komora (tuto informaci ale Česká advokátní komora odmítla - podle jejího vyjádření pro Český rozhlas měla problém jen s tím, že Panevropská univerzita otevírala v Česku bez akreditace své pobočky a vyučovala na nich české právo bez povolení je vyučovat), jednak na to, že ani následná koncipientská praxe Malé není bez otazníků. Budoucí politička ji totiž údajně absolvovala od konce roku 2012 do poloviny roku 2016 ve městě Dolný Kubín v Žilinském kraji, přičemž v tutéž dobu žila v jihomoravských Lelekovicích, vzdálených od Dolného Kubína téměř 300 kilometrů. Praxi koncipienta přitom musí budoucí advokát vykonávat na plný úvazek.

Malá se navíc jmenováním do funkce ministryně spravedlnosti dostala do potenciálního střetu zájmů, protože její manžel vlastní firmu All 4 Law, zaměřenou na případy insolvence, tedy nemožnosti splácet dluhy, což je obor zásadně ovlivňovaný justicí, jíž Malá nyní šéfuje. Je také spoluvlastníkem firmy Swisscredit, poskytující mikropůjčky, kvůli nimž lidé v insolvenci často končí.

Lehké pobavení vyvolala i informace, že současná ministryně ještě před svým podivným absolvováním "práv" vystudovala brněnskou Mendelovu univerzitu, kterou zakončila diplomovou prací na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků.

Politička jakákoli pochybení týkající se jejích studií i dosavadní praxe kategoricky odmítla, ale tím od sebe posměch ani kritiku neodvrátila. Internetové memy se tak "vyřádily" jak na jejím údajném titulu z práv, tak na její dosavadní pozoruhodné kariéře. Osvědčenou pozornost jí věnoval jak Tomáš "TMBK" Břínek, člen recesistického satirického sdružení Stay zmrd a v současnosti tvůrce pracující pro časopis Reflex, tak i bezejmenní vtipálkové.

Podle premiéra Andreje Babiše by měla Malá na svá pochybení reagovat. "Pokud vím, ona to odmítá, tak je to na ní, jak to vysvětlí," řekl premiér podle ČTK. Na čtvrteční interpelace poslanců ale ministryně nepřišla.