Když Andrej Babiš přebíral vydavatelství Mafra, přísahal "na zdraví svých dětí", že nikdy nebude zasahovat do obsahu titulů tohoto vydavatelství. Právě tuto přísahu mu nyní čeští uživatelé sociálních sítí nejčastěji připomínají - v pořadu Zvláštní vyšetřování televize Seznam se totiž objevil jeho pětatřicetiletý syn, který trpí psychickými problémy. Podle svých vlastních slov má obavu ze zaměstnance Agrofertu Petra Protopopova, který ho měl loni odvézt na Ruskem okupovaný Krym a nějakou dobu ho tam proti jeho vůli zadržovat. Impulsem mělo být to, že jeho otec, vyšetřovaný kvůli kauze farmy Čapí hnízdo, chtěl, aby syn "zmizel" a nemohl být v této věci vyslechnut.

Rozporuplná svědectví o tom, že svého syna mohl nechat "unést" osobně premiér, vedla internetové vtipálky k tomu, aby je konfrontovali s jeho někdejšími výroky o tom, jak důležitá je pro něj jeho rodina: nejčastějším tématem vtipů je proto Babiš coby otec. Znovuoživení se dočkal také několik let starý předvolební slogan Hnutí Ano "Aby se za nás děti nestyděly", který v souvislosti se současnou kauzou získal nový význam. Část vtipů cílí také na Babišova marketingového poradce Marka Prchala, který mu řídí komunikaci v sociálních sítích - s tímto problémem si totiž pravděpodobně nijak snadno neporadí. A pozornosti online humoristů neušlo ani to, že reportérka Sabina Slonková svého času čelila i objednávce své vraždy, což neopomněli v souvislosti s aktuálním případem připomenout.

Čapí hnízdo v pozadí všeho

Podstatou celé kauzy je to, že na rekonstrukci farmy Čapí hnízdo mohly být neoprávněně čerpány evropské dotace určené na podporu drobného podnikání. Podle policie je skutečným majitelem Čapího hnízda Andrej Babiš, který jako miliardář a velkopodnikatel neměl na tyto dotace nárok. Babiš se hájil tím, že farma patří jeho dětem, policie ale loni v říjnu uvedla, že jde o snahu zastřít jeho skutečné vlastnictví, a obvinila 11 lidí včetně Babiše i jeho dvou dětí, syna Andreje a dcery Adriany.

"Podle mě to nebyl nápad mého táty odvézt mě na Krym. Prototopov zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel kvůli kauze Čapí hnízdo," řekl premiérův syn na záběrech, které natočila skrytá kamera. Protopov je manžel psychiatričky Dity Protopopové, kandidátky za Ano v komunálních volbách. Ta podle televize Seznam loni sepsala zprávu, v níž označila Babiše mladšího za zdravotně nezpůsobilého pro stíhání v kauze Čapí hnízdo. Prototopov získal práci v Agrofertu právě kvůli ní, uvedl v televizi Seznam Babiš mladší.

V návaznosti na to se prý psychiatrička Dita Protopopová, kandidátka za Ano v posledních komunálních volbách měla - pravděpodobně na Babišův pokyn - postarat o to, aby Andrej Babiš mladší někam "zmizel". "Řekla mi (Protopopová) - máš na výběr, buďto tě zavřeme v Národním ústavu duševního zdraví, buď tady budeš, nebo půjdeš na prázdniny. Já jsem si vybral prázdniny," řekl reportérům Seznamu Andrej Babiš mladší.

Na Krym ho pak odvezl Prototopové manžel, který podle Babiše mladšího získal práci v Agrofertu právě díky své ženě. Protopopova se Babiš mladší podle svých slov bál, a proto oznámil české policii, že byl unesen. Policie se podle předchozích zpráv serverů Neovlivní.cz a iROZHLAS.cz oznámením zabývala, ale neodhalila žádné protiprávní jednání.

Opozice volá po vyslovení nedůvěry

Babišův syn nyní žije ve Švýcarsku a má i tamní občanství. Podle svého otce je psychicky nemocný, bere léky a musí být pod dohledem. Podle vyjádření Úřadu pro civilní letectví pro server iROZHLAS.cz však Babiš mladší do konce dubna roku 2015 disponoval pilotní kvalifikací pro řízení dopravního letounu Boeing 737. Lze tedy předpokládat, že netrpí psychickými problémy odjakživa.

Tvrzení Babišova syna o tom, že ho kvůli kauze Čapí hnízdo spolupracovníci jeho otce drželi na Krymu, prověří na podnět Nejvyššího státního zastupitelství Městské státní zastupitelství v Praze. Opoziční poslanci chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.