Český prezident Miloš Zeman se ve středu 11. července zúčastnil mezinárodního summitu NATO v Bruselu. Jedna z oficiálních fotografií, kde fotografům pózují šéfové států a vlád všech 29 aliančních zemí, ho zachytila ve zvláštní póze, jak sedí stranou na židli s nepřítomným výrazem ve tváři. Zmíněná fotka se okamžitě stala terčem tvůrců zábavných memů, tedy vtípků s potenciálem na internetové sdílení. Ty přirovnaly českého prezidenta například k zapomenutému cestujícímu v tramvaji nebo k Whistlerově matce, sedící v podobné póze (konkrétně tento mem vytvořil Tomáš "TMBK" Břínek, jenž tímto způsobem pravidelně glosuje politické dění).

Pozornosti novinářů a online vtipálků neuniklo ani to, že zahraniční média použila v některých případech k dokumentaci akce jako oficiální snímek fotografii, na níž byl český prezident "oříznut", takže to působilo, že Česko na summitu nikdo nereprezentuje. Několik uživatelů internetu také "připomnělo" českému prezidentovi jeho slova o tom, že Peroutkův neexistující článek s titulkem "Hitler je gentleman" lze najít v časopise Přítomnost "vlevo dole". K fotografiím, na nichž je Miloš Zeman zachycen na židli stranou od ostatních stojících státníků, tedy připojilo popisek: "Český prezident - vpravo dole".

Trochu vážnější reakce vzbudily televizní záběry, na nichž se jednotliví čelní představitelé členských zemí NATO zdraví - minimálně jeden z nich totiž působil tak, že Miloš Zeman podal ruku americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, ale pak přešel bez povšimnutí kolem hostitele celého summitu, generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. Záběr ale nezachycoval přímo ruce účastníků a nedalo se z něj ani zcela jednoznačně vyčíst, zda český prezident minul případně nejvyššího představitele Severoatlantické aliance úmyslně, nebo šlo jen o nedopatření.

V každém případě ale vyvolalo vystoupení Miloše Zemana na summitu u internetových vtipálků spíš pobavení než pobouření, mimo jiné i proto, že v jednotné pozici s ostatními členy summitu odsoudil v závěrečném komuniké anexi Krymu Ruskem, přestože ji před časem při svém projevu před Parlamentním shromážděním Rady Evropy označil za "fait accompli", tedy za hotovou věc.

Současný summit NATO nazval ruský postup podrýváním euroatlantické bezpečnosti: "Euroatlantické bezpečnostní prostředí je méně stabilní a méně předvídatelné v důsledku nezákonné a nelegitimní anexe Krymu a pokračující destabilizace východní Ukrajiny... Agresivní akce Ruska, včetně hrozby silou a použití síly pro dosažení politických cílů, ohrožují alianci, podrývají euroatlantickou bezpečnost a na pravidlech založený mezinárodní pořádek," stojí v závěrečném komuniké summitu, pod něž se podepsala i česká strana.

Jestliže v případě českého prezidenta glosovali tvůrci internetových koláží jeho vystoupení s humorem, ale bez většího hněvu, v případě odhlasování důvěry nové české vládě v čele s Andrejem Babišem už to neplatilo. Skutečnost, že důvěru získala vláda i za pomoci hlasů komunistických poslanců, kteří se přihlásili k její podpoře, vyvolala u této části internetové populace hněv - a ten se ve vytvořených memech zcela jasně projevil.

Asi nejčastějším terčem se stalo spojení zakladatele Hnutí ANO a současného premiéra Andreje Babiše a současného předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, zejména proto, že oba figurují va svazcích bývalé Státní bezpečnosti jako aktivní spolupracovníci. Další koláže připomněly krvavou minulost komunistické strany a obecně spíš než pobavení vyjadřovaly znechucení. Body si předseda vlády nezískal ani svým slovníkem, kdy ve sněmovně během jednání o důvěře opakovaně použil vulgarismy.

Menšinová vláda ANO a ČSSD s tolerancí komunistické strany získala důvěru Poslanecké sněmovny ve čtvrtek 12. července zhruba před půl druhou v noci díky 105 hlasům od zákonodárců ANO, ČSSD a KSČM. Proti bylo 91 poslanců ODS, pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci se hlasování nezúčastnili.