Kdo bude na západní polokouli nadále držet pomyslné světlo svobody, otevřenosti a liberálních hodnot? Příští prezident Spojených států těžko. Jak už Donald Trump avizoval v předvolební kampani, chce omezovat mezinárodní obchodní dohody Spojených států.

Velká Británie se nyní utápí ve vlastních starostech, jak se vyrovnat s brexitem. Francii čekají na jaře prezidentské volby, v nichž je favoritem – alespoň pro první kolo – nacionalistka Marine Le Penová. A německá kancléřka Angela Merkelová bere zpět svá slova o otevřenosti vůči imigrantům.

„V této depresivní společnosti stavitelů zdí, těch, kteří zavírají dveře a zvedají padací mosty, vyčnívá Kanada jako povzbudivá výjimka," napsal časopis The Economist.

Severní soused Spojených států přijímá okolo 300 tisíc imigrantů ročně, což je téměř jedno procento populace země javorového listu a sirupu. A činí tak již poslední dvě dekády. Jen současný premiér Justin Trudeau (předseda Liberální strany), který je v úřadě rok, přijal 33 tisíc syrských uprchlíků, což je o mnoho více než desetkrát lidnatější soused na jihu.

34,8 milionu

Tolik obyvatel má Kanada.

323,9 milionu

Tolik obyvatel mají Spojené státy.

Ne protekcionismu

Že je Kanada skeptická vůči protekcionistickým náladám, ukazuje i dohoda CETA, kterou uzavřela na konci října s EU. Trudeau se také snaží narovnat vztah s původním indiánským obyvatelstvem a v neposlední řadě jeho vláda navrhla legalizovat od jara příštího roku na celonárodní úrovni marihuanu pro rekreační užívání.

Jak se druhý největší stát světa staví k uprchlíkům, ukazuje případ ve Winnipegu. Během jediného ceremoniálu tam získalo kanadské občanství 86 imigrantů z 31 zemí. Šéf protokolu provincie Manitoba Dwight MacAuley svou vlast označil za „jeden z největších, nejsvobodnějších a nejbohatších národů, které kdy existovaly". A lidé v turbanech i hidžábech zpívali hymnu „O Canada, God Save the Qeen..."

Podle britského týdeníku se v kolébce hokeje každoročně konají až dva tisíce podobných slavností při udílení občanství. Jen letos do června Kanada přijala 321 tisíc imigrantů. A až 80 procent z nich nakonec získá kanadský pas. Do roku 2021 by se měl podíl zvýšit na 450 tisíc ročně. Pětina populace Kanady se navíc narodila mimo tuto zemi.

Jak se mění složení kanadské populace podle zastoupení lidí narozených mimo Kanadu.Autor: economist.com

Přistěhovalci si navíc mohou ponechat svou kulturu – veřejné školy ve Winnipegu mají třídy, ve kterých se učí děti rodnou španělštinou nebo ukrajinštinou. Centrální mešita je jen pár bloků od hinduistické společnosti v Manitobě.

Kanada má ve své otevřenosti dlouholetou tradici, v současném světě jdou ale kroky premiéra Justina Trudeaua (ve funkci je od 4. listopadu 2015) proti proudu. Bývalý učitel a instruktor jízdy na snowboardu je známý svou vstřícností ke všem lidem bez ohledu na původ. Snaží se rozjet investice do infrastruktury za pomoci nízkých úrokových měr či ukončit vízovou povinnost pro Mexičany.

Stěhování na sever

Kanada má štědrý sociální i zdravotní systém, zákony omezují držení zbraní. I proto mnozí Američané uvažují, že by se do severní země přestěhovali. Během sčítání výsledků amerických voleb, kdy začínalo být jasné, že Donald Trump vyhraje, zkolabovaly stránky kanadského imigračního úřadu. Uvedl to portál Business Insider.

Uživatelé na Twitteru upozorňují na nefungující stránky kanadského imigračního úřadu. V době, kdy se Trump dostal do vedení ve volbách. Autor: businessinsider.com

Počet dotazů Američanů, jak se přestěhovat do Kanady, se zvýšil už v březnu tohoto roku, kdy bylo jasné, že se Donald Trump stane republikánským prezidentským kandidátem. Dokladem trendu může být četnost vyhledávání jak se přestěhovat do Kanady, která byla nejvyšší od roku 2004, kdy byl podruhé zvolen George W. Bush.

Kanada má pro mnohé Američany kouzlo také v tom, že je tam sedmkrát nižší počet vražd střelnou zbraní právě kvůli omezení držení zbraní. V USA je podle odhadu 300 milionů zbraní mezi 323 miliony Američanů a „jen" sedm milionů zbraní na 35 milionů Kanaďanů, uvedl loni nationalobserver.com.

Četnost dotazů v USA na přestěhování do KanadyAutor: Google

Bez práce není hotovost

Ne vše je ovšem v Kanadě „ok", pokud se tam chystáte přestěhovat. Například počet volných pracovních míst. „Pokud se přestěhujete do Kanady, možná nebudete mít dost peněz, abyste si tam cokoliv kupovali," okomentoval globální internetový magazín Quartz odlehčeně fakt, že v zemi panuje nezaměstnanost okolo 7 procent. Na druhé straně hranice činí 4,9 procenta. Dobrou práci nejspíš najdete jen ve velkých městech, jako je Vancouver nebo Toronto.

Kanada má také největší podíl v produkci skleníkových plynů v přepočtu na obyvatele. Navíc s tím, jak se země snaží zvýšit produkci ropy a zemního plynu kvůli nižším cenám komodit, to tak řadu let i zůstane. Kanaďané spotřebují více energie než všech 760 milionů Afričanů, upozornila nadace David Suzuki Foundation, jež se snaží najít cesty, jak snížit energetickou náročnost kanadské ekonomiky.

Zpěvák skupiny U2 a aktivista Bono Vox má každopádně pro současnou Kanadu slabost. „Svět potřebuje více zemí, jako je Kanada," řekl v září.

Vancouver a smog. Snímek je z roku 2006.Autor: jennyleesilver via Flickr

Kanada poráží v mnoha statistikách souseda – Spojené státy.Autor: economist.com

Sám premiér Trudeau ví, že i v jeho zemi panují mnohé obavy – například z uprchlíků, globalizace či ztráty práce –, jaké mají Američané, Britové, Francouzi, Němci nebo Češi. „Tlaky a úzkosti, které panují ve vyspělých státech, tu jsou také," prohlásil.

Jenže, jak se zdá, Kanaďané a jejich politici na tyto hrozby reagují daleko méně hystericky, než je v poslední době v jiných zemích „módní".