„Podobná aukce srovnatelná kvalitou a výběrem nabízených uměleckých děl tady nebyla od roku 1989," říká Vladimír Lekeš, ředitel aukční síně a galerie Adolf Loos Apartment and Gallery Praha, která akci pořádá.

Dražit se bude 151 obrazů a dalších uměleckých předmětů v celkové vyvolávací ceně 147 milionů korun. Nabízí se také několik děl klíčových pro české a slovenské výtvarné umění.

Především je to slavný olej Františka Kupky z období takzvané čisté abstrakce s názvem Série C I. (Protihodnoty). Pokud se najde kupec ochotný zaplatit třeba jen vyvolávací cenu 60 milionů korun, bude to nejdražší dílo českého umění prodané na aukci v České republice. Olej je jedním z Kupkových vrcholných obrazů.

Za sumu 22,9 milionu bude k mání také jeden z vůbec nejvýznamnějších olejů Josefa Šímy s názvem Ve čtyři hodiny odpoledne, z autorova vrcholného období z let 1928–1929.

Třetím prestižním dílem je obraz Oskara Kokoschky nazvaný Žáby z roku 1968. Olej má navíc právě pro Česko mimořádný význam, protože ho autor namaloval na protest proti okupaci Československa v srpnu 1968 a věnoval ho tehdejšímu obrodnému procesu, tzv. Pražskému jaru.

Aukce se uskuteční v Mánesu v sobotu 26. listopadu od 17 hodin.