Investoři zatím startupové firmě Airbnb věří – odhadují její hodnotu na 30 miliard dolarů. Je ale možné, že obchodní model, kdy si firma účtuje provizi za zprostředkování krátkodobého pronájmu v soukromých bytech po celém světě, narazí na regulaci světových metropolí. Každopádně to může ohrozit plány Airbnb na expanzi. Připomíná to boj s úřady firmy Uber, jež boří dlouholeté pořádky pro změnu v taxislužbě. O obou firmách se hovoří jako o disruptorech, kteří mění celá odvětví služeb.

Po osmi letech strmého růstu firma Airbnb čelí rozhodnému odporu měst po celém světě, upozornil časopis Newsweek. Guvernér New Yorku Andrew Cuomo podepsal zákon, který by mohl omezit aktivity Airbnb v turisticky žádaném „Velkém jablku". Město New York je přitom pro firmu největší trh. Společnost Airbnb se brání a podala žalobu u federálního soudu.

34 tisíc

V tolika městech ve více než 191 zemích světa se můžete ubytovat přes službu Airbnb.

Zdroj: airbnb.cz


Globální rozsah AirbnbAutor: airbnb.cz

Zákaz krátkodobých pronájmů

V německém hlavním městě Berlíně je to obdobné. Tamní úřady krátkodobé pronájmy zakázaly. V Barceloně nebo Amsterodamu za krátkodobý pronájem v soukromých bytech hrozí vysoké pokuty.

A problémy má firma i ve svém domovském městě – v San Francisku. Tam se zase soudí o to, zda město může zakázat platit rezervační poplatek pro majitele nemovitostí, kteří nejsou registrováni u městských úřadů.

Soudní bitvy v amerických aglomeracích mohou ukázat další cestu, jak bude obchodní model „sdíleného pronájmu" fungovat i v jiných částech světa. Společnost argumentuje, že nemůže být právně odpovědná za to, jak její uživatelé platformu využívají. Pokud ale města výrazně omezí nebo zakážou krátkodobé pronájmy, příjmy kalifornské firmy to podstatně omezí, zejména v lukrativních městech ve Spojených státech a Evropě.

Společnost argumentuje, že nemůže být právně odpovědná za to, jak její uživatelé platformu využívají.

V Americe zástupci ostatních měst pozorně sledují, jak dopadne právní spor v San Francisku. Pak by jej mohli uplatnit také. „Lidé zastupující města po celé zemi mi volají a ptají se, o co se ve sporu jedná," říká James Emery, advokát, jenž zastupuje San Francisko.

Airbnb se soudí také ve městě Anaheim v jižní Kalifornii, kde sídlí obrovský zábavní park Disneyland. Podle města jsou aktivity startupu nezákonné.

Svoboda projevu na internetu

Firma se odvolává na dvacet let starý zákon o svobodě projevu na internetu, kdy jen vyměňuje informace mezi dvěma stranami. Podobně internetové obchody Amazon či eBay používají tento zákon coby ochranu před případnou odpovědností za nevhodné transakce mezi uživateli svých služeb.

Soudce ze San Franciska James Donato ovšem už během slyšení na začátku října uvedl, že nevidí souvislost mezi svobodou projevu na internetu a regulací krátkodobého pronájmu ve městě.

Firma argumentuje tím, že umožňuje střední třídě, aby si krátkodobým pronájmem přivydělala. Přitom dodává, že až ve dvou stovkách měst po celém světě se domluvila na tom, že poskytovatelé ubytování budou odvádět daně z těchto příjmů.

Kritici naopak uvádějí, že pronájmy přes Airbnb ženou nahoru ceny domů v turisticky atraktivních lokalitách a narušují sousedské vztahy tím, že se v těchto bytech často mění turisté, kteří ruší okolí.

Kritici uvádějí, že pronájmy přes Airbnb ženou nahoru ceny domů v turisticky atraktivních lokalitách a narušují sousedské vztahy.

Zákony v New Yorku například neumožňují pronajímat bytovou jednotku na méně než 30 dnů, pokud není majitel bytu přítomen. Podle Lindy Rosenthalové z místního zastupitelstva je ve městě až polovina nabídek ubytování ilegální.

Společnost nicméně oznámila, že loni jen v New Yorku z webu stáhla 3 tisíce nabídek, jež jsou v rozporu s místními zákony. Na webu Airbnb přitom lze najít téměř 45 tisíc nabídek na ubytování jen v turisticky oblíbeném přístavu.

Regulace, pokuty, blokování inzerátů

V hlavním městě Německa kalifornská firma bojuje s jednou z nejtvrdších regulací pronájmů na světě. V Berlíně nesmíte pronajímat více než 50 procent bytu po dobu kratší, než jsou dva měsíce. Hrozí vám přitom pokuta až do výše 100 tisíc eur (2,7 milionu korun), upozornil tagesspiegel.de.

Airbnb věří, že se s městem dohodne na mírnějším postupu. „Regulace musí být transparentní a férová," řekl v berlínském deníku šéf firmy pro Německo Alexander Schwarz. Místní zákonodárci jsou v případě porušování pravidel rozhodnuti obrátit se na soud, potvrdil mluvčí berlínského senátu Martin Pallgen.

Regulace musí být transparentní a férová.

V Barceloně, což je pro Airbnb třetí největší evropský trh, pronajímatelům hrozí v přepočtu pokuta ve výši 1,5 milionu korun, pokud nemají řádné povolení na pronájem od města.

V Amsterodamu zase úředníci blokují nabídky na stránkách všech poskytovatelů krátkodobého pronájmu. Právě zákaz reklamy na poskytování krátkodobého pronájmu by mohl podle zástupců mnoha měst účinně regulovat v jejich očích „nelegální" byznys.

V řadě případů se jedná o nelegální hotely, kdy komerční provozovatel nabízí krátkodobý pronájem bytů a ničí tak rezidenční čtvrti v některých městech.

Státní zástupce v New Yorku poukázal na to, že až 300 tisíc rezervací v letech 2010–2014 porušilo zákony. Je to suma odpovídající tržbám za ubytování ve výši 300 milionů dolarů a provizi asi 40 milionů dolarů pro Airbnb, uvedla agentura Reuters.
„Zastupuji občany města New York. Nezastupuji turisty. Mojí zodpovědností není hájit jejich levné bydlení na úkor Newyorčanů," shrnula argumenty městských zastupitelů New Yorku Linda Rosenthalová.

Více o sdílené ekonomice se dočtete v článcích Kam kráčí ekonomika sdílení? a Desatero, na němž stojí ekonomika sdílení.