Deník Washington Post přinesl článek, který popisuje praxi v palestinské autonomii. Rodina palestinského teroristy, který nedávno brutálně ubodal spící třináctiletou izraelskou dívku, má nárok na vyplácení příspěvku z takzvaného „fondu mučedníků". Izraelská vláda označila takové financování rodin teroristů za povzbuzení pro nové vraždy.

Měsíčně fond podle amerického deníku vyplácí dávky 35 tisícům palestinských rodin. Roční rozpočet fondu činí 170 milionů dolarů (4,1 mld. Kč). Mezi příjemce podpory patří rodiny sebevražedných útočníků.

Teroristu, který brutálně zavraždil třináctiletou dívku, oslavují v jeho rodném městě jako hrdinného mučedníka.

„Fond mučedníků" založila v roce 1967 Organizace pro osvobození Palestiny vedená pozdějším palestinským prezidentem a nositelem Nobelovy ceny míru Jásirem Arafatem. Fond je formálně stále součástí OOP, ale financuje ho palestinská samospráva stejně jako další fond podporující rodiny Palestinců vězněných za protiizraelské aktivity, jako je házení kamenů nebo střelba. Roční rozpočet toho druhého fondu je podle webových stránek palestinského ministerstva financí 125 milionů dolarů (3 mld. Kč).

350 dolarů měsíčně za vraždu

Teroristu, který brutálně zavraždil třináctiletou dívku, oslavují v jeho rodném městě jako hrdinného mučedníka. Jeho rodina má nárok na podporu ve výši 350 dolarů (8500 Kč) měsíčně. Fond má přesný sazebník, podle kterého jsou dávky vypláceny. Pokud je terorista zabitý při útoku na Izraelce ženatý, zvyšuje se základní dávka o 100 dolarů (2400 Kč), a pokud je otcem, jeho děti dostávají měsíčně 50 dolarů (1200 Kč) až do svých 18 let.

Izraelská vláda oznámila, že od příštího měsíce sníží měsíční platby daní a poplatků, které posílá palestinské autonomii, o objemy, které jsou rozdělovány rodinám teroristů. Ročně izraelské úřady převádějí palestinské autonomii 1,5 mld. dolarů ( 36,4 mld. Kč).

Zdroj ZDE