O jménu klubu devítinásobných mistrů Super Rugby, nejsledovanější a nejprestižnější ragbyové ligy na jižní polokouli, se párkrát diskutovalo už v minulosti. Po páteční masové střelbě v mešitách, jejímž důsledkem bylo padesát mrtvých, oznámili představitelé ragbyového týmu, že klub "chápe vzrůstající obavy", jaké může jméno "Křižáci" vyvolávat. Informuje o tom agentura AFP.

Důvodem je mimo jiné fakt, že na zbraních, které použil střelec (z útoku je podezřelý osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant, jehož na místě zatkla policie), byla mimo jiné vypsána jména historických osobností spojených se středověkými křížovými výpravami do Svaté země (oblasti kolem Jeruzaléma), o jejíž kontrolu sváděli muslimové a křesťané války od raného až do vrcholného středověku.

"Probereme to, ale chce to čas"

"Chápeme rostoucí znepokojení, pokud jde o jméno Křižáci. Podle našeho názoru bychom o této věci měli jednat a bereme veškerou zpětnou vazbu na vědomí, ale věříme také, že teď na to není ta nejvhodnější chvíle," uvedl generální ředitel Colin Mansbridge ve svém prohlášení.

"Všechny vznesené připomínky důkladně zvážíme, stejně jako naši reakci. Bude to zahrnovat diskuse s řadou lidí včetně naší muslimské komunity," dodal.

Logo Křižáků představuje rytíře držícího meč a jejich zápasy na domácím hřišti většinou zahajuje slavnostní projížďka několika mužů na koních, oblečených v kostýmech evokujících právě křižácké rytíře (červeném varkoči s bílým křížem a pleteninou připomínající železnou kroužkovou košili).

Ragby je na Novém Zélandě považováno za národní sport (podobně jako u nás fotbal) a ragbyový tým Křižáků je dlouhodobě nejúspěšnějším ze všech osmnácti týmů hrajících Super Rugby (jde o týmy z Nového Zélandu, Austrálie, Jihoafrické republiky, Argentiny a Japonska), který až dosud získal celkem devět titulů. Jméno Křižáci si zvolil v roce 1996.

"Mezi dalšími potenciálními jmény byli například Plainsmeni (Muži z plání, pozn. red.), ale nakonec byly silnější hlasy, podle nichž jméno Křižáci lépe zohledňuje křižáckého ducha canterburského ragby," stojí na webové stránce klubu.

"Dějiny genocidy"

Diskuse o možném změně jména ragbyového týmu, na nějž je většina Novozélanďanů hrdá, samozřejmě vyvolává první reakce. Bývalý kriketový hráč Mark Richardson například v rozhovoru s novozélandskou národní televizí Three prohlásil, že vzdát se jména Křižáci mu nejdřív připadalo přehnané, ale později v srdci svůj názor změnil.

"Když jsem o tom četl poprvé, pomyslel jsem: No, potěš Pánbůh. Ale pak jsem si řekl, že když jde o snahu napravit škodu a o vzájemné porozumění, není nic přehnané," řekl Richardson televizi Three.

Soucit s oběťmi vyjádřil na svém twitterovém profilu také jeden z nejznámějších bývalých hráčů Křižáků Sonny Bill Williams. Ten v roce 2009 přestoupil na islám a zůstává jediným muslimem, hrajícím za novozélandský reprezentační ragbyový tým All Blacks (tým se tak označuje kvůli svým černým dresům). Williams, v současnosti člen týmu Auckland Blues, také osobně podpořil sbírku na odškodnění obětí masakru. Změnu jména názvu svého bývalého klubu ale nijak nevyžadoval.

Naproti tomu historik Peter Lineham, působící na novozélanské Masseyově univerzitě, prohlásil, že jméno Křižáci si klub nikdy neměl zvolit. "Připomíná dějiny genocidy, a proto by nikdy nemělo nikomu přijít na mysl," řekl Lineham novozélandskému online zpravodaji Newshub.