Soupeři zprvu nechápali, kdo proti nim stojí. Čech na svazích? Až časem si „Bobas“, jak ho přezdívají přátelé, získal respekt. Jedna olympiáda. Druhá olympiáda. A třetí? Už ne. Zemanovi bylo pětadvacet let, když musel skončit. Dodnes se uvádí, že kvůli zranění. Jenže je to trochu jinak. „Tenkrát mě vyhodili z reprezentace. Měl jsem za cíl dojet v závodě do desítky, ale byla z toho šestnáctá příčka. Ano, trápily mě potíže s kolenem, ale dál jsem vyhrával republiková mistrovství. A tehdejší bafuňáře to pěkně štvalo,“ řekl.

Naposledy jel ve Francii ve středisku Montgenevre. Se světovou elitou se v roce 1982 rozloučil třináctým místem. Ale zpět k olympijským hrám. „Strašně rád na ně vzpomínám. Je to největší sportovní událost,“ uvedl. Poprvé se Zeman jako teenager probojoval na hry do Innsbrucku 1976. Avšak o žádnou slávu nešlo. V obřím slalomu skončil ve třetí desítce, ještě hůře si vedl ve sjezdu.

Až o čtyři roky později čeřil vodu. V Lake Placid totiž útočil na elitu. Tady je jeho vzpomínka: „Nejdříve jsem dosáhl třináctého místa ve sjezdu. To jsem vůbec nečekal. Já jako slalomář a hned takový výsledek! Čtrnáct dní jsem přitom netrénoval. Zřejmě mi trochu začalo docházet, že na to mám. Jenže právě před slalomem už jsem asi chtěl moc, a tak to být nemá. Už to nebylo ani tak o sportovním výkonu, jako spíš o nervech.“

Skončil čtrnáctý. Přesto málem bral medaili. Sice ne olympijskou, ale blízko byla světová (kterou dodnes nemá jediný český muž). Jak to? Akce pod pěti kruhy tehdy suplovala i mistrovství světa (tzn. kdo vyhrál olympiádu, vyhrál také mistrovství světa). Nicméně nebyla to jediná zvláštnost. Kombinace existovala jen na papíře (sčítaly se časy ze sjezdu a slalomu). A právě to Zemana poslalo na skvělou čtvrtou příčku.

Nejvíce se však o Zemanovi mluví z toho důvodu, že jde o lyžaře, který se do historie zapsal coby vůbec první Čech, který kdy stál na stupních vítězů v závodě Světového poháru. Posléze ovládl i Kitzbühel kombinaci, která se však zase tehdy nepočítala do elitního seriálu. I tak si ho místní považují. Po českém olympionikovi pojmenovali jednu z kabinek místní lanovky. „Vyhrál jsem tam v roce 1981 a na Hahnenkammu bývá tradicí, že každý vítěz automaticky dostane svou kabinku. Přesněji, že je po něm pojmenována,“ dodal rodák z Vrchlabí.

Teď je z něj už jen kouč (jeho dcera, skikrosařka Andrea Zemanová, přišla o účast na olympiádě kvůli problémům s kolenem). Přesto v rodině na sport nezanevřeli. A Zeman člověk z první linie je víc než oprávněný okomentovat zlato Ester Ledecké. První české olympijské vítězky v alpském lyžování. „Je to neuvěřitelný výsledek. Tohle nikdo nečekal,“ poznamenal.

Do sobotního rána si nejraději zapínal biatlon, jenže právě výsledek super-G jeho návyky změnil. „Ester předvedla výkon na hranici rizika. Klaplo úplně všechno,“ dodal. A zatímco mnozí se těší, až se jim Ledecká podepíše, on už možná dumá nad tím, jak ji zlákat do Špindlerova Mlýna. Coby spoluzakladatel Skiklubu Špindl stál u zrodu myšlenky přivézt do údolí Svatého Petra závod Světového poháru. „Jsem rád, že u nás bude další ročník,“ hlásí Zeman. Pokud přijede i Ledecká, na lístky se budou stát fronty. Ale to už je jiný příběh...