Vytvořit "složené selfie" umožňuje speciálně vyvinutý filtr. "V principu jde o rozšířenou realitu implementovanou do fotoaparátu v aplikaci Facebook. Myslím, že v Česku to dosud nikdo nerealizoval,“ říká Milica Petrik, ředitel digitálních aktivit agentury Havas Prague.

„Projekt měl nulový rozpočet na nákup médií, takže jsme chtěli využít platformu a zařízení, která uživatelé používají denně a kde existuje dobrá šance na další šíření. Proto jsme zvolili filtr rozšířené reality s 3D efektem, který je dostupný na Facebooku, což je platforma s nejsilnějším sociálním kontextem," dodává Petrik.

Cílem kampaně je podle agentury podpořit povědomí o problematice lidských práv, nasbírat podpisy pod petici za propuštění vězňů svědomí a ve výsledku je osvobodit. Rozpůlený obličej je smybolem toho, že díky aktivitě lidí jsou vězni už z poloviny na svobodě. Selfie proto obsahují výzvu k podepsání petice na webových stránkách Freedomselfie.

V kampani byly použity tváře Íránky Ateny Daemiové a Číňana Wu Kana.

Atenu Daemiovou odsoudili podle Amnesty International před dvěma lety k sedmi letům vězení kvůli jejím prohlášením na Facebooku a Twitteru, v nichž se zastávala íránských žen nebo kritizovala množství poprav. K rozsudku přispěla i její účast na demonstracích a distribuce letáků proti trestu smrti. "Tyhle aktivity byly posouzené například jako ´zločiny proti národní bezpečnosti´ nebo ´šíření antisystémové propagandy´," uvedla Amnesty International. Íránka si podle organizace odpykává trest v jednom z nejobávanějších íránských vězení Shahr-e-Rey, kde je v přeplněných celách a nehygienických podmínkách bez přístupu k pitné vodě nebo lékařské péči.

Wu Kan byl odsouzen na osm let za to, že se podle svých slov zastával nespravedlivě vězněných a dlouhodobě upozorňoval na potírání lidských práv v Číně. Podle čínského soudu se tím dopustil „podrývání státní moci“. Kanovi přitížilo také to, že nepřiznal vinu a ještě navíc jmenovitě označil lidi, kteří ho ve vazbě mučili. Rozsudek soud potvrdil v dubnu 2018. "Aktivisté a obránci lidských práv v Číně jsou i dnes systematicky monitorováni, obtěžováni, zastrašováni, zatýkáni a vězněni," upozorňuje Amnesty International.

Do projektu se zapojila řada českých umělců – například zpěváci Tomáš Klus, Ewa Farna a Klára Vytisková, členové kapel Zrní, MidiLidi nebo Tatabojs a herečky Ester Geislerová a Simona Babčáková. Projekt Freedomselfie se také představil na pražském hudebním festivalu Metronome, kde Amnesty International připomněla blížící se 70. výročí Všeobecné deklarace lidských práv, schválené Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 10. prosince 1948.