Hrad už před několika týdny avizoval, že prezident Miloš Zeman má v plánu návštěvu Spojených států. V rámci ní by se mohl dočkat i přijetí v Bílém domě. A Česká republika o takovou poctu velmi stojí. Proto má pomoci lobbistická firma SPG, pro kterou jsou Češi druhým zahraničním klientem.

Podle dokumentu, který byl zveřejněn v americkém registru, je SPG velmi „potěšena", že může ve spolupráci s českým velvyslanectvím zajistit „úspěšnou a přínosnou" státní návštěvu Miloše Zemana ve Spojených státech.

Kontaktní osobou za českou stranu je v dokumentu uveden poradce Zemana Martin Nejedlý. Součástí je i dopis adresován českému velvyslanci ve Washingtonu Hynku Kmoníčkovi.

„Jak jsme již nabízeli, v této záležitosti vám budeme nápomocni, přičemž představíme naše schopnosti a projevíme tak náš upřímný zájem vytvořit konstruktivní a dlouhodobý vztah s vaší zemí," uvedla v dokumentu SPG.

Zdroj: http://www.denik.cz/ze_sveta/zemanovi-maji-pomoci-do-bileho-domu-lobbiste-blizci-trumpovi-20180407.html

Na článek na serveru Politico upozornil na svém twitteru i bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti a koordinátor digitální agendy Česka Tomáš Prouza.

Ovčáček: Prouza je idiot

Podle mluvčího prezidenta Zemana Jiřího Ovčáčka ovšem žádná taková spolupráce podepsána nebyla. „Dle vyjádření našeho velvyslance H. Kmoníčka dohoda s americkou firmou SPG není podepsaná," uvedl na Facebooku. „Společnost jen zaslala nabídku služeb. A tento fakt tak musela firma SPG podle příslušného zákona v USA ohlásit do registru," dodal a označil Prouzu za idiota.

"Milí přátelé, tak toto nemehlo chtělo být ministrem průmyslu a obchodu za ČSSD," napsal také Ovčáček.

SPG je jedna z mála lobbistických firem, která má kontakty na Trumpa. Od jeho zvolení se sháněla po zahraničních klientech a před Českou republikou už spolupracovala s Novým Zélandem. Jeho reprezentaci tak pomohla na inaugurační večírek, který probíhal pod organizací Steva Bannona a blízkého spolupracovníka Trumpa Ricka Dearborna.

Termín návštěvy zůstává neznámý

Ohledně návštěvy prezidenta Zemana Spojených států je však zatím mnoho otázek. Dosud není znám ani termín návštěvy. Koncem března prezidentův kancléř Vratislav Mynář prohlásil, že česká strana musí vyčkat. „Termín dostaneme zhruba tři týdny předtím, než bude potvrzen definitivní termín odletu," uvedl Mynář.

Hrad má podle kanceláře na celou návštěvu USA zhruba deset dnů a s návštěvou Trumpa se počítá. „Předpokládám, že pokud se jedná o oficiální státní návštěvu, že by měla proběhnout v oficiálním sídle prezidenta, to jest v Bílém domě," dodal Mynář.

Další lobbistické firmy podporující Trumpa:

- Avenue Strategies- Gotham Government Relations & Communications (newyorská firma pomáhala s vyhlašováním Trumpovy volební kampaně)