Pochází ze Zlína, dělá byznys a na účtech má miliardy – kdo je to? Odpověď, že Tomáš Baťa, není sice chybná, ale popis sedí i na Ivanu Trumpovou, americkou miliardářku českého původu.

Na rozdíl od Bati, který zbohatl postupně a v závislosti na růstu svého obuvnického impéria, vstoupila Ivana Trumpová do společnosti nejbohatších lidí USA skokově. A to hned dvakrát.

Poprvé, když si v roce 1977 vzala realitního magnáta (a dnes žhavého kandidáta na amerického prezidenta) Donalda Trumpa. A podruhé v roce 1992, když se s ním rozvedla a v rámci vyrovnání získala jmění v hodnotě 25 milionů amerických dolarů.

„Byla bych úspěšná, i kdybych si Donalda nevzala," bagatelizuje ovšem Trumpová význam partnerství s Trumpem i „odškodné", o němž svého času psal veškerý světový bulvár.

Dnes má Ivana Trumpová miliardový majetek uložený především v budovách.Autor: Profimedia

Lyžařka z Gottwaldova

Jak to tedy je? Vraťme se na úplný začátek příběhu. Je načase přiznat, že první větu jsme trochu přizpůsobili baťovské legendě: Ivana Zelníčková, jak se Trumpová jmenovala za svobodna, se totiž nenarodila ve Zlíně, ale už v přejmenovaném Gottwaldově. Bylo to v roce 1949. Její otec byl architekt, matka telefonistka.

Lepší středostavovský původ se projevil už v dětství – na chatě na Vysočině učil otec dceru lyžovat, kromě toho trénovala plavání a gymnastiku. Ve dvanácti letech dala Ivana přednost lyžování a už o několik let později reprezentovala Československo v národním týmu.

To ji nasměrovalo i k absolvování studia na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Už tehdy byla ambiciózní a podnikavá – dělala totiž zároveň i modeling, čímž si slušně vydělávala. A už tehdy měla také „zaděláno" na šťastnou partii – počátkem 70. let chodila s úspěšným textařem Jiřím Štaidlem, autorem hitů Kdepak ty ptáčku hnízdo máš nebo Lásko má, já stůňu.

Ženy, které ničí muže

Příběh Ivany Trumpové a dalších osudových žen si můžete přečíst v novém tištěném speciálu Dotyku s názvem Ženy, které ničí muže. Najdete jej od 31. října v novinových stáncích.
Speciál je ale již nyní možné pořídit jednoduše formou textové zprávy. Stačí zaslat jednu SMS na číslo 90211 ve tvaru DEN mezera DOTYK2 mezera JMENO mezera PRIJMENI mezera ADRESA mezera PSC. Cena je 50 korun včetně doručení (+ cena za SMS podle tarifu operátora).

Jenže Jiří Štaidl se v roce 1973 zabil při autonehodě. A protože začátek normalizace žádné velké perspektivy v tuzemsku neskýtal, Ivana Zelníčková se zcela pragmaticky provdala za vídeňského průmyslníka Alfreda Winklemayera, čímž se dostala na Západ. Už v roce 1975 se pár rozvedl a ambiciózní Češka přesídlila do Kanady za kamarádem Jiřím Syrovátkou. A za rok přišla životní zlatá trefa.

Sedmadvacetiletá Ivana Zelníčková žila v roce 1976 v New Yorku, když ji v jednom baru oslovil jako v pohádce či spíše v americkém snu třicetiletý miliardář Donald Trump. Jiskra přeskočila a za pár měsíců si majitel honosného mrakodrapu Trump Tower či obřích kasin vzal půvabnou českou blondýnku za manželku.

Zrození miliardářky

V komunistickém Československu se o tom v roce 1977 pochopitelně nenapsala ani řádka. Ale newyorská média označila sňatek manželů Trumpových za svatbu roku. Fotografové je neustále fotili, byli považování za hvězdný pár. Módní návrhář Dennis Basso v časopise People tvrdil, že „spolu byli nepřekonatelní a celé město jim v 80. letech leželo u nohou".

Je nesporné, že jen díky Trumpovi a jeho renomé se z Ivany Trumpové stala superhvězda. Její další život se odehrával jako ve snu: Trumpovi obývali padesátipokojové apartmá v posledních třech poschodích mrakodrapu Trump Tower. Odpočívali ve stoosmdesátipokojové rezidenci v Palm Beach na Floridě, případně v ohromné sedmačtyřicetipokojové vile v Greenwich. Po světě cestovali vlastním obřím Boeingem 727.

To všechno s nimi brzy sdílely jejich tři děti: syn Donald John junior, dcera Ivanka Marie a nejmladší syn Eric Frederic.

Donald John junior Trump je ženatý s modelkou Vanessou, s níž má čtyři děti. Dobře mluví česky, protože prázdniny trávíval u dědečka na Moravě.Autor: Profimedia

Úspěšná manažerka

Na druhou stranu, Ivana Trumpová se nestala pouhou pasivní ozdobou úspěšného manžela. Osvojila si manažerské dovednosti a časem dokonce sama řídila některé z Trumpových podniků. Byla šéfkou newyorského hotelu Plaza a v roce 1987 byla americkou hotelovou asociací zvolena hoteliérkou roku. Ale nejen to – jako první a jediná žena na světě šéfovala kasinu, a i kasinu Trump Castle se v jejích rukou v letech 1983–1987 vedlo výtečně.

Byl to od Ivany Trumpové velmi prozíravý tah. Jako by tušila, že už brzy se jí manažerské dovednosti budou velmi hodit. Ta chvíle přišla koncem osmdesátých let. Kolem Trumpa se začalo točit množství mladých žen, a stárnoucí bohatý muž jim čím dál častěji podléhal.

Ivana Trumpová to přirozeně těžce nesla. Pohár trpělivosti přetekl, když se Trump zapletl v roce 1990 s o deset let mladší modelkou Marií Maplesovou. Tehdy manželé začali žít odděleně a Ivana poprvé vyrukovala s možností rozvodu. Už tenkrát prý Trump zvažoval vstup do politiky, ale rozvodový skandál jeho šance výrazně ohrožoval, takže věc odložil.

Hezky půl na půl

Trumpová záletného manžela skutečně nešetřila. Například pustila do médií zprávu, že ji manžel znásilnil. Do sporu byla plně zapojena i veřejnost – Amerika ji litovala jako oběť agresivního manžela. A jeho naopak nenáviděla.

Ivanka Marie Trumpová s dětmi Josephem a Arabellou. Modelka a podnikatelka je provdaná za podnikatele Jareda Kushnera.Autor: Profimedia

Válka nervů skončila v roce 1992, kdy bylo manželství Trumpových po patnácti letech rozvedeno. S tím, že Trump svou ženu odškodnil jměním a částkou v celkové výši 25 milionů dolarů.

Konec legendárního vztahu spolu s očekávaným finančním vyrovnáním bylo důvodem, že spor mezi Trumpovými plnil titulní stránky bulváru. Bezděčně tak dál přispíval k popularitě Ivany Trumpové. Výsledkem byl stav, kdy Trumpovou znala a v pozitivním světle vnímala celá Amerika, zatímco její exmanžel byl náhle až dvojka. Vlastně podobně jako britská princezna Diana a princ Charles.

Příznačné ovšem bylo, že po úspěšném majetkovém vyrovnání začali oba manželé znovu dobře vycházet a dokonce se podporují.

Život je byznys

„Život je především byznys," komentovala to před lety lakonicky Trumpová. A do byznysu se ihned po rozvodu vrhla doslova po hlavě. Prodávala kosmetiku, oblečení a šperky pomocí teleshoppingu a její rekord činil 675 tisíc dolarů zisku za minutu. Mimochodem, sama se rozhodla mládnout a podstoupila řadu plastických operací. Kromě toho přednáší management, píše romantické novely a věnuje se developerství.

Dnes má miliardový majetek uložený v budovách, především jde o mrakodrapy v Dubaji, Kataru, Las Vegas, Kostarice, Austrálii a Číně. Soukromé domy má v Česku, Londýně, Saint-Tropez, New Yorku a na Floridě. Je pyšná, že k tomu použila své vydělané peníze a nikoli částku vysouzenou na manželovi. „Dodnes jsem se těch peněz nedotkla, ani centu," tvrdí Trumpová.

Ivana Trumpová s nejmladším synem Erikem Frederikem v srpnu 2005Autor: Everett Collection/Shutterstock.com

Na druhou stranu není náhoda, že si Ivana Trampová ponechala právě zvučné jméno po druhém manželovi. A to přesto, že se brzy po rozvodu vdala potřetí – za italského podnikatele Riccarda Mazzucchelliho (rozvedli se po 22 měsících v roce 1997) a v roce 2008 si počtvrté vzala o 24 mladšího Rossana Rubicondiho (rozvedli se po sedmi měsících).

„Já bych si ji vzal. Udělal jsem to jednou a udělal bych to znovu," nechal se italský model a zpěvák Rubicondi slyšet v létě 2013, když se spekulovalo o jeho návratu k Ivaně Trumpové. Nejspíš po vzoru své exmanželky konečně pochopil, že v blízkosti příjmení Trump půjde jeho popularita i solventnost nahoru. Nota bene pokud se Trump v letošních podzimních volbách stane hlavou Spojených států amerických.

10 věcí, které jste možná nevěděli o Ivaně Trumpové

  1. Narodila se v Gottwaldově.
  2. Studovala Univerzitu Karlovu – Fakultu tělesné výchovy a sportu.
  3. Reprezentovala Československo ve sjezdovém lyžování.
  4. Byla modelkou.
  5. S Trumpem se seznámila v roce 1976 a vdaná za něj byla 14 let.
  6. Mají spolu 3 děti.
  7. V rámci rozvodového vyrovnání s Trumpem si přišla na 25 milionů dolarů.
  8. Byla celkem čtyřikrát vdaná.
  9. Hovoří 5 jazyky.
  10. Dodnes podniká, věnuje se developerství.