Miluj mě, nebo ti vypovím smlouvu! Takovou výhrůžku mohou v žertu použít partneři už v každé pátém manželství uzavřeném v České republice.

Od poloviny roku 2009, kdy se (před)manželské smlouvy evidují, jejich počet roste. Loni na bezmála 51 tisíc uzavřených sňatků připadlo 9551 smluv. A letos jejich počet dál akceleruje.

Podle dat, která včera Deníku poskytla Notářská komora ČR, bylo do konce června uzavřeno 5059 smluv. Na konci roku proto podle notářů nejspíše padne rekord a počet smluv zlomí desetitisícovou hranici.

Hmotné statky

Teď v létě, kdy je hlavní svatební sezona, se dveře u 450 notářů, kteří v ČR působí, netrhnou. Manželské smlouvy (lidově nesprávně nazývané jako předmanželské) jinde než u notáře uzavřít nelze.

„Smlouva řeší výlučně majetek, ne třeba počet a pohlaví společně plánovaných dětí, vykonávání domácích prací, odměnu za každý další společný rok v manželství, či řešení v případě nevěry,“ zdůrazňuje Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR.

Kam exuketor nesmí

Manželská smlouva zjednodušeně řečeno dokáže zrušit obecně známý institut společného jmění manželů (do kterého jinak patří majetek nabytý po sňatku – třeba už svatební dary) a nahradí ho režimem oddělených jmění.

Největší zájem o takovou úpravu manželství byl loni v Praze, Jihomoravském kraji a středních Čechách.

Pro smlouvu si chodí různé typy párů. Především takové, kdy jeden podniká a teoreticky mu stále hrozí riziko dluhů či exekuce. Manželskou smlouvou lze druhého partnera „vysvobodit“ z budoucího možného rizika. Samozřejmě za předpokladu, že exekuce už neběží.

Už tři roky navíc mají partneři novou možnost: dobrovolně zapsat svoji smlouvu do tzv. veřejného seznamu listin o manželském majetkovém režimu. Výhodou je, že například exekutor je povinen před exekucí ověřit, zda dotyčný, jehož exekuci chce vykonat, v seznamu figuruje. A když ano, rovnou nebude uplatňovat nárok na nezadluženého partnera. V opačném případě by totiž nebožákovi „vracel“ neprávem zabavený majetek až zpětně.

Když dítě zlobí

Jak podotýká Radim Neubauer, smlouvy se netýkají jen budoucích novomanželů. U notářů se objevují starší páry, jejich motivace ale bývá trochu jiná. Už nejde jenom o strach z dluhů jednoho z partnerů. „Smlouvy uzavírají často v případech, když se jedná o druhá a další manželství a v jejich průběhu se děti jednoho z manželů nechovají zrovna tak, aby si společný majetek zasloužily. Majetek se tak převede na jednoho z manželů,“ říká o „starších“ párech Neubauer.

Základní rada pro všechny, kteří o smlouvě uvažují, je ale podle Neubauera jednoduchost. Zbytečně šroubované majetkové ustanovení by v případě rozvodu či úmrtí majetkové vypořádání jen zkomplikovalo. Není se přitom třeba bát ani vysokých nákladů: průměrná taxa za zpracování manželské smlouvy je nyní k 4440 korun. O něco dražší jsou úkony, kdy se zužuje majetek v již existujícím svazku.

Ty mi nevěříš?

Navzdory různým právním výhodám, je ale pro mnoho lidí smlouva nemyslitelná. V situaci, kdy se v ČR polovina manželství rozpadá (nejčastěji ve 13. roce), chápali by to jako vzkaz: nejsem si jistý, jestli to s tebou vydržím, tak ať se pak netaháme po soudech.

„Brali jsme se s manželem před dvaceti pěti lety, a kdyby za mnou přišel s tím, že chce majetek ošetřit smlouvou, asi bych si ho nevzala. Připadala bych si jako podvodnice,“ potvrzuje například Ivana Kolertová z Poděbrad.

S manželskými smlouvami se ve své praxi setkává i psychoterapeut Lucian Kantor, který se zabývá manželskou a rodinnou terapií. „Obecně nejsem proti smlouvám. Důležité je, aby byly napsány jednoduše a jasně a oba partneři s tím nejenom souhlasili, ale i znění smlouvy rozuměli. Jakékoliv kličkování ve smlouvě vzbuzuje pochybnost,“ popisuje Kantor.

Podle jeho zkušeností u nás manželské páry před sebou majetek či naopak dluhy spíše tají, což přináší komplikace. Je přitom důležité, aby se bavili i o takových věcech.