„Větrný mlýn postaví učňové škol z Královéhradeckého kraje. Získají díky tomu zajímavou praxi. Postavíme věrnou a plně funkční repliku,“ pochvaluje si unikátní projekt Josef Bušák, starosta Borovnice.

Borovnický větrný mlýn byl kdysi jediný svého druhu v Čechách. Jeho dřevěná konstrukce neměla široko daleko obdoby. „Replika bude věrnou kopií, vycházíme z historických předloh. Mlýn patřil k absolutnímu technickému umu, jiný takový v Čechách neexistoval,“ říká starosta obce Josef Bušák.

Už v 60. letech měla být chátrající stavba přesunutá z okraje vesnice na vyvýšené místo v Borovnici. Tehdejší odborníci ho však odvezli do skanzenu v Kouřimi, kde se rozpadl.

Dominantou obce se stane tak až nyní, symbolicky přesně 50 let po jejím násilném odvezení.

Třetinové náklady

Obec o návrat bývalé dominanty usiluje už dlouhých dvacet let. Dosud ale nenašla finanční zdroje. Teď se zdá, že má vyhráno.

„Hledání prostředků jsme nevzdali. Vždy jsme ale v různých dotačních programech skončili těsně pod čarou. Díky nápadu krajské radní Martiny Berdychové využijeme potenciál učňovského školství, který kraj podporuje,“ řekl starosta Borovnice Josef Bušák.

Projekt propojí čtyři střední školy. Na stavbě repliky mlýna se budou podílet tesaři z Jaroměře a truhláři z Nové Paky. Dřevo natěží studenti Lesnické akademie Trutnov, královédvorská Střední škola informatiky a služeb zase připraví propagaci.

„Je to fantastický projekt, který skloubí spolupráci několika regionálních škol. Je to poprvé, kdy se na takto velkém projektu propojí umění žáků různých škol,“ pochvaluje si ředitel SŠIC Dvůr Králové Petr Vojtěch.

Díky středoškolákům by měla replika z původních 4,5 milionu korun vyjít Borovnici zhruba na třetinu. Stavbou kanalizace a vodovodu finančně vyčerpaná a zadlužená obec žádá o podporu krajský úřad, opět vyhlásí i veřejnou sbírku.

Dokončení za rok

Větrný mlýn stával v Borovnici 120 let, než se jej úřady za předchozího režimu rozhodly „zachránit“. Památkový ústav mlýn demontoval a přesunul do skanzenu. Nevratně ho však poškodil.

Větrné mlýny přitom patřily ke koloritu Podzvičinska. Pamětníci se s osudem posledního borovnického mlýna nikdy neztotožnili.

Stavba jeho repliky má být hotová už na konci nadcházejícího školního roku. Hotová je konstrukce hlavní nosné části. Během května by podle starosty mohla být umístěná na základový kříž.